Friss hírek

2021.06.17. 10:44

Még évekig húzódhat a Szeviép-ügy

Új szakértő kirendelésével, és egy sor dokumentum beszerzésével folytatja a Szeviép-ügy tárgyalását a Debreceni Törvényszék, majd szeptemberben. Csütörtökön csak az ügyet ismertették.

Suki Zoltán

Egy sor új dokumentumot és szakvéleményt kell beszereznie a bíróságnak.

Fotó: Molnár Péter

Az ügy ismertetésével kezdődött a Debreceni Törvényszéken tegnap a Szeviép-per megismételt másodfokú tárgyalása. A bíróság gyakorlatilag csak eddig jutott, mert Szabó Ágnes tanácselnök szerint alaposabban meg kell ismerniük a hatalmas iratanyagot. Ráadásul, hogy dönteni tudjon a bíróság szükség lesz új szakértői vélemények beszerzésére, és több más dokumentum beszerzésére.

Szabó Ágnes egyebek között azt mondta, hogy elkérik a Szegedi Törvényszéktől az összes olyan iratot, ami a Szeviép felszámolásával kapcsolatos, 2007-től egészen 2010-ig.

A tárgyaláson egyébként megjelent a másod és a harmadrendű vádlott, de nem akartak vallomást tenni. Az ügy elsőrendű vádlottja a korábban elhunyt, ezért az eljárás ellene megszűnt.

Egy sor új dokumentumot és szakvéleményt kell beszereznie a bíróságnak.
Fotó: Molnár Péter

A vád szerint a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaság legkésőbb 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, majd fizetésképtelenné vált és csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárásban elrendelte a cég felszámolását, amelynek során hozzávetőlegesen 6,5 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

Az ügyészség úgy látja: a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek, sportkluboknak.

Az ügyben első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat, közülük kettőt öt év két hónap, társukat hat év szabadságvesztéssel sújtotta, a másodfokon ítélkező Szegedi Törvényszék azonban bizonyítottság hiányában felmentette őket. Ezután újabb fellebbezések jöttek, és az ügy a Szegedi Ítélőtábla bíráinak kizárása után a pécsi táblabíróságra került. Ott hatályon kívül helyezték a korábbi másodfokú ítéletet és a Debreceni Törvényszéket jelölték ki a másodfok újratárgyalására.

A Szeviép-ügy másodfokú felmentő ítéletét követően Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elrendelte a Szegedi Törvényszéki igazgatási tevékenységének büntető ügyszakot érintő vizsgálatát. Három ember ellen fegyelmi eljárás indult, az OBH-elnök visszavonta Tárkány-Szűcs Babettnek a törvényszék elnöki feladatainak ellátására vonatkozó megbízatását.

Korábban megírtuk: körülbelül ötszáz hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult.

A vállalat csődje miatt számos kisvállalkozás ment tönkre, és személyes tragédiák is történtek.

– A férjemmel sajnos már nem tudnak beszélni, három éve halt meg rákban, a bánat vitte el

– mondta lapunknak korábban a szegedi Molnár Istvánné. Az asszony férje kisvállalkozóként került a Szeviép közelébe, egy IFA-val hordott kavicsot még a szegedi villamosvonal-rekonstrukció alatt. Ennek vetett véget a Szeviép. A cég csaknem 400 ezer forintot nem fizetett ki a családnak, ami nekik komoly kiesést jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában