Bőven volt dolguk a tűzoltóknak

2021.08.18. 11:00

23 ember sérült meg tűzesetekben az első félévben

Csaknem háromszáz tűzhöz riasztották az első félévben a szegedi hivatásos tűzoltókat. Ezzel egyébként „csupán” a tizenkettedikek az országban. Persze a megyében ennél jóval több tűz volt, ráadásul nem csak azokkal kellett foglalkozniuk a tűzoltóknak.

Suki Zoltán

Június végén egy szegedi panellakás nappalijában ütött ki tűz, a füst és a korom minden helyiségre átterjedt. Fotók: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Összesen 18 ezer 638 tüzet je­leztek az országban az első félévben. Ebből 6317 volt téves riasztás – derül ki a katasztrófavédelem összesítéséből. A tűzoltók kiérkezése előtt eloltottak 1787 tüzet, így 9903-nál kellett beavatkozni. Az összesítésből az is kiderül, hogy a szegedi hivatásos tűzoltókat 288 tűzhöz riasztották, amivel a lista 12. helyén állnak. A legtöbbet a debreceniek vonultak, összesen 479 alkalommal.

Ezek azonban csak a városi adatok, a Csongrád-Csanád Me­­­­gyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársainak en­­nél lényegesen több dolguk volt az első félévben. Összesen 1063 jelzés érkezett a megyei műveletirányításra. Ez 22 százalékkal kevesebb, mint tavaly. 476 alkalommal tűznél kellett beavatkozniuk, ami 16 százalékkal kevesebb a korábbinál. A tűzesetek 62 százaléka szabad területen vagy lakásoknál keletkezett. A tűzesetekben összesen 23 ember sérült meg, de haláleset nem történt.

Június végén egy szegedi panellakás nappalijában ütött ki tűz, a füst és a korom minden helyiségre átterjedt. Fotók: Frank Yvette

Sok, összesen 587 műszaki mentéssel kapcsolatos jelzés is érkezett a megyei katasztrófavédelemhez. Ezek jó részét közlekedési balesetek vagy vi­harok okozták.

Szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatban 46-szor kellett vonulni a tűzoltóknak. A mérges gáz miatt egy ember meghalt, 11-en pedig megsérültek.

28 lakásban volt felszerelve érzékelő, amely jelzésére a la­­kók időben kimenekültek, így személyi sérülés nem történt.

A megyében idén, az első félévben, 131 téves riasztást kaptak a tűzoltók. Ez 21 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A téves jelzések 60 százalékát a beépített tűzjelző vagy az érzékelők adták.

A Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság első féléve az átlagosnál kevesebb munkát adott a tűzoltóknak. A csökkenést a szabad területi tűzesetek és a rendkívüli viharos időjárás okozta műszaki mentések számának visszaesése okozta. Ezeken az adatokon egyetlen nagyobb vihar is sokat ronthat, de olyan szerencsére nem volt még idén a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában