a fiatal csalók telefonon szerezték meg az adatokat

2021.10.07. 16:17

Más adataival rendeltek nagy értékben szegedi és sándorfalvi csalók

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult büntetőeljárás két szegedi nő és egy sándorfalvi férfi ellen. Egyik mobilszolgáltató ügyfeleit csapták be.

delmagyar.hu

Fotó: Illusztráció / Unger Tamás

A Szegedi Rendőrkapitányságra augusztus végén érkezett feljelentés arról, hogy ismeretlenek megszerezték egy ügyfél adatait és annak felhasználásával nagyértékű eszközöket rendeltek meg az egyik mobilszolgáltatótól.

A 23 és 34 éves nők, valamint 34 éves társuk több sértettől telefonon szerezték meg a személyes adatát, majd azok felhasználásával rendeltek meg különféle elektronikai eszközöket a szolgáltatótól. Végül a termékeket szintén a csalás részeként, átvették.

A szegedi rendőrök a csalókat október 5-én elfogták, előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. Ellenük jelentős értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult eljárás. A nyomozók az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintők és elővigyázatosak!

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

- A telefonos csalók általában rejtett számról telefonálnak. Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát!

- Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!

- Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!

- Akármilyen kecsegtető ajánlattal, vagy akár túlfizetéssel keresi meg egy szolgáltató vagy hivatal legyen gyanakvó, mert nyeremény vagy pénzvisszafizetés helyett csalás áldozatává válhat!

- Nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezelje fenntartással! A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.

- Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában