Szeged

2022.01.18. 18:58

Eltűnt tanú miatt áll a Szeviép-ügy

A rendőrség sem találja azt a férfit, akit a héten kellett volna tanúként meghallgatnia a Debreceni Törvényszék tanácsának a Szeviép-ügyben, ezért elmarad a csütörtökre kitűzött tárgyalás. Ő az, aki korábban járulékos költségekről, visszaosztott tízmilliókról, Ujhelyi István, Botka László és a Szeviép-vezérek gyümölcsöző együttműködéséről beszélt a sajtóban. A törvényszék nem tett le arról, hogy előkerítik.

Munkatársunktól

Több mint tíz éve húzódik a Szeviép-ügy a bíróságokon. Illusztráció: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

A Szeviépben nyílt titok volt, hogy a cég 2006 és 2010 között szocialista politikusoknak, legfőképpen az MSZP-s Ujhelyi Istvánnak köszönhette a megnyert közbeszerzéseket – ezt a Szeviép volt vezetőjének egykori üzlettársa nyilatkozta a M1 Híradójának még 2019-ben. A férfi akkor azt is mondta: a Szeviép és volt vezetője, B. Sándor a mai napig több tízmillió forinttal tartozik neki.

Őt szerette volna meghallgatni tanúként a csütörtökre kitűzött tárgyalási napon a Debreceni Törvényszék, csakhogy a férfinak nyoma veszett, de legalábbis elérhetetlen. Az értesítéseket nem vette át. A rendőrökkel is kerestették, de nem találták otthon, és úgy tudjuk ott azt mondták nekik, hogy semmit sem tudnak a férfiről. Emiatt pedig a tárgyalást sem tudják megtartani.

Ezzel párhuzamosan az új kijelölt könyvszakértő már javában dolgozik az ügy iratain, így – ha nem is hamarosan – de belátható időn belül elkészülhet az új szakvélemény, ami szintén fontos pontja lesz az ügynek.

Információink szerint a Szeviép-per leghamarabb április közepén folytatódhat.

A több mint tíz éve húzódó Szeviép-ügyben csődbűncselekmény miatt emeltek vádat. A három vádlott férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, a Szeviép Zrt.-nek. A cég 2009 elejére került nehéz helyzetbe, és április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás indult ellene. A hitelezők kö­­zött nem jött létre csődegyezség, ezért a bí­róság 2010 augusztusában elrendelte a társaság felszámolását. 

Körülbelül 500 hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult. Végül 2015-ben vádat emeltek három cégvezető ellen. Az elsőfokon eljáró Szegedi Járásbíróság még úgy döntött, hogy börtönbe kell vonulniuk jelentős mértékű tényleges va­­gyoncsökkenést eredményező csődbűntett miatt. Az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogház, a másodrendű vádlottat hat év börtön, a harmadrendű vádlottat pedig öt év két hónap börtönbüntetésre ítélték.

A Szegedi Törvényszék viszont ezután másodfokon nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában mentette fel a három vádlottat. Az ügy ezután Pécsre került, ahol a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletének a másod- és harmadrendű vádlottra vonatkozó részét, és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Végül a Kúria a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a büntetőper másodfokú eljárásának lefolytatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában