Helyi kék hírek

2022.05.23. 07:01

Hétvégén megint lebukott egy embercsempész

Egy ukrán férfi próbált Nyugat-Európába csempészni több embert is. A rendőrök Ruzsánál kapták el. Azóta már őrizetben van, a bíróság pedig rövidesen dönt a letartóztatásáról. Ha el­ítélik, akár húsz évet is kaphat.

Suki Zoltán

Folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók. Fotó: TÖRÖK JÁNOS

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság jár­őrei szombaton éjjel Ruzsánál ellen­őriztek egy ukrán személyautót, amit egy ukrán férfi vezetett. A rendőrök a jármű átvizsgálásakor az utastérben további 4 férfit találtak, akik szír és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat. Papírok viszont nem voltak náluk. 

A rendőrök a gépjármű 56 éves vezetőjét előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés miatt indult eljárás ellene; a határsértőket pedig visszakísérték a biztonsági határzárhoz. A férfi letartóztatásáról rövidesen dönt a Szegedi Járásbíróság. Ha később elítélik, akár húsz évet is kaphat. Az embercsempészést alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 

Ahogyan korábban, a múlt hétvégén sem ez volt az egyetlen eset, amikor illegális migránsokra bukkantak az egyenruhások. A magyar és osztrák rendőrök a katonákkal és a polgárőrökkel együttműködve nagyobb csoportokban 118 határsértőt tartóztattak fel péntekről szombatra virradóra Csongrád-Csanád megyében. A Szeged-Gyálarét, Röszke, Ásotthalom és Mórahalom külterületén feltartóztatott csoportok tagjai szír, tunéziai, líbiai, marokkói, török és algériai állampolgárnak vallották magukat. Papírjaik azonban nekik sem voltak, ezért visszakísérték őket is a határkerítéshez. 

De találtak migránsokat Öttömösnél is. Ott vasárnap reggel 9 órakor bukkantak tizenkét illegális határátlépőre a település határában. Ezek az emberek azt állították, hogy törökök, de ahogy a többieknél, papírok náluk sem voltak. Őket is visszakísérték a határkerítéshez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában