Csongrád-Csanád megye

2022.06.09. 11:15

Arat a halál az utakon

Többen haltak meg a megye útjain közlekedési balesetben a tavalyi első negyedévben, mint egy évvel korábban. A súlyos sérülésekkel járó balesetekből is több volt. A KSH legfrissebb adataiból az is kiderült, hogy a legtöbb baleset a járművezetők hibájából történik, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása, valamint az elsőbbség meg nem adása miatt.

Suki Zoltán

Öten vesztették életüket a mindszenti vasúti átjáróban. ARCHÍV Fotó: DONKA FERENC

Öten életüket vesztették, és több mint tízen megsérültek abban a balesetben, ami alig két hónapja történt Mindszenten. A tragédia egészen pontosan április 5-én valamivel 7 óra előtt történt a Déli utcai vasúti átjáróban. Egy munkásokat szállító kisteherautó a sínekre hajtott, ahol az éppen odaérkező, Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal ütközött, ami az ütközés erejétől kisiklott. A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére az érintett 4521-es utat teljes szélességében lezárták. A forgalom 9 órakor félpályán megindult. 

Ezt a hírt bizonyára minden­­ki olvasta, vagy látta a híradóban, hiszen minden idők egyik legsúlyosabb balesete volt a megyében. 

A MÁV–Volán csoport szóvivője már a helyszínen közölte, hogy a vonat vezetője minden szabályt betartott. Biber Anett a Csongrád-Csanád megyei településen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a mo­­torvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott a kisteherautó. A fékhatás így már nem érvényesülhetett. 

Ez a baleset ugyan nem szerepel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai között, amelyek a tavalyi évre vonatkoznak, de már azokból is látszik, hogy sok baleset történik a megyében, és ez sajnos a halállal végződőkre is igaz. 

A KSH szerint 2021-ben – az év első hónapjait érintő, mérséklődő járműforgalmat is előidéző, járványügyi korlátozások mellett – 527 baleset történt Csongrád-Csanád megye útjain, ami az országosnak a 3,7 százaléka volt. 

Összesen 163 baleset végződött súlyos, 347 könnyű sérüléssel. Az előbbiek száma 13 százalékkal csökkent, az utóbbiaké 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma 15-ről 17-re emelkedett, arányuk az összes balesetből 3,2 százalék volt, alig az országos átlag alatti. 
2021-ben 46 balesetnél de­rült ki, hogy a sofőr alkoholt ivott. 

A hivatal arról is beszámolt, hogy 2021-ben összesen 14 ezer 233 baleset történt az országban, ami 3,3 százalékkal több volt, mint amennyi a járvány által sújtott előző évben. Hat megyében csökkent a balesetek száma, a többi megyét és a fővárost növekedés jellemezte. A Covid-járvány nélküli 2019-es évhez képest minden megyében kevesebb baleset történt. 

A balesetek túlnyomó ré­­sze to­­vábbra is a járművezetők hi­­bájából történik. Általában gyorshajtás, vagy az el­­sőbb­ség­adási szabályok megszegése miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában