Embercsempészeket is elfogtak

2022.06.02. 08:21

Majdnem 200 illegális határátlépőt tartóztattak fel a rendőrök éjszaka

A rendőrök az éjszaka során elfogtak három embercsempészt és 192 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

Delmagyar.hu

Fotó: Mirkó István

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel, a katonákkal, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával együttműködve 2022. június 1-én 22 óra és június 2-án 6 óra között hét esetben, 146 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke, Ruzsa, Mórahalom és Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai afgán, indiai, iraki, török, marokkói, szír és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Csongrád-Csanád MRFK MEKTO MEA járőrei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzésére 2022. június 1-én 20 óra 30 perckor Röszke külterületén ellenőriztek egy francia honosságú Opel Novano típusú személygépjárművet és annak francia állampolgárságú sofőrjét. A jármű átvizsgálása során a rendőrök az autóban további 21 férfit találtak, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.

Röviddel az eset után a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei lakossági bejelentést követően, Balástya külterületén ellenőriztek egy cseh honosságú Peugeot Boxer típusú személygépjárművet, amit egy litván állampolgárságú férfi vezetett, mellette szintén litván állampolgárságú utasa ült. A jármű rakterében a rendőrök 12 férfit találtak, akik magukat afgán állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.

Végül nem sokkal 22 óra előtt a NAV pénzügyőrei igazoltattak egy román honosságú kistehergépjárművet és annak román állampolgárságú sofőrjét Balástya külterületén. A kisteherautóban 13 férfi is utazott, akik közül egy indiainak, hárman töröknek, a többiek pakisztáninak vallották magukat. A csoport tagjai azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A rendőrök a három sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában