Helyi kék hírek

2022.06.30. 12:23

Ne gyújtsunk tüzet, aratás közben pedig ne dohányozzunk!

Az aszály miatt jelentősen megnőtt a megyében a szabadtéri tűzesetek száma, miközben a termésátlag igen alacsony. Az szakemberek csütörtöki sajtótájékoztatójukon azt kérték, tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat aratás, kirándulás és kerti bográcsozás közben is.

Kiss Anna

Aratni csak tűzvédelmi felülvizsgálaton átesett gépekkel lehet – figyelmeztettek a sajtótájékoztatón. Fotó: Sándor Judit

670 hektárnyi terület égett le eddig idén a megyében, ez 165 tűzesetet jelent, ami miatt 468 szermozgás történt – közölte csütörtökön Rókus Imre tűzoltó alezredes, a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. A sajtótájékoztatón megjegyezte, a tavalyihoz képest jelentős növekedés tapasztalható a tűzesetek számában, amelyet a csapadékmentes időjárás is okoz. Beszámolója szerint az egyik legemlékezetesebb napjuk idén az volt, amikor Makónál egy 395, Szegednél pedig egy 33 hektáros terület égett egyszerre.

A Szegedi Vadasparkban megtartott sajtóeseményen Rókus Imre hangsúlyozta, jelenleg tűzgyújtási tilalom van Csongrád-Csanád megyében, tehát kül- és belterületen is tilos tüzet gyújtani. A mezőgazdasági munkát végzők figyelmét felhívta arra is, hogy csakis olyan géppel szabad végezni az aratást, amely átment a tűzvédelmi felülvizsgálaton. Leszögezte, az aratás helyszínén tilos a dohányzás, azt csakis 15-20 méterre, száraz aljnövényzettől mentes területen lehet megtenni, a csikket pedig egy vízzel teli edénybe kell dobni.

Lassan végéhez ér az árpa betakarítása és megkezdődik a búza aratása a megyében, azonban az aszály miatt igen alacsony a termésátlag. Éppen ezért fontos, hogy mindenki betartsa a tűzvédelmi szabályokat, hogy ez a termésátlag ne csökkenjen tovább a tűzesetek miatt – erre már Szűts László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója kérte a megyében élőket. Úgy véli, a szabályok betartása saját és közérdek egyaránt.

A sajtótájékoztatón jelen volt még Ludnai Tünde, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Területkezelési Osztályának vezetője is, aki az erdők megóvását kérte a kirándulóktól, valamint jelezte, a tűzgyújtási tilalom a kijelölt tűzrakóhelyekre is vonatkozik. Katona Csaba, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztályának vezetője pedig arról beszélt, hogy égetés helyett inkább a megfelelő gyűjtőedényzetbe tegyük a zöldhulladékot, vagy komposztáljunk, így biztosan nem szennyezzük a környezetünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában