Helyi kék hírek

2022.07.08. 11:16

Százhúsz határsértőt tartóztattak föl

S. Z.

Illusztráció: Mirkó István /MW

A rendőrök a katonákkal együttműködve nagyobb csoportokban százhúsz határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében péntekre virradóra – közölte a rendőrség a honlapján. Az Ásotthalom, Szeged és Röszke külterületén feltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésükkor szír állampolgárnak vallották magukat, de papírjaik nem voltak. Visszakísérték őket a biztonsági határzárhoz.

Közben pedig Szegeden a rendőrök elfogtak egy litván állampolgárt, aki 10 illegális migránst akart Nyugat-Európába szállítani.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőreinek tegnap kora délután telefonált valaki, hogy gyanús embereket lát. Szeged külterületén találtak és ellenőriztek egy lengyel rendszámú Mercedes Vito kisteherautót, amit egy litván állampolgárságú sofőr vezetett. A jármű átvizsgálásakor annak rakterében 10 határsértőt találtak, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a gépjármű 39 éves vezetőjét előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el, vagyis visszakísérték őket a határkerítéshez.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában