Helyi kék hírek

2022.08.29. 12:10

Év végéig tart a megerősített polgárőrszolgálat a déli határon

A kormány döntése értelmében a polgárőrség december végéig folytatja a költségtérítéssel is járó, fokozott határvédelmi szolgálatot a déli határon. Hamarosan megkezdődik a határ mentén élő és szolgálatot teljesítő polgárőrök képzése, akik új formaruhát is kapnak.

Arany T. János

A határvédelmi fórum résztvevői. A fórumon jelentette be Túrós András, az OPSZ elnöke, hogy a polgárőrség év végéig folytatja a költségtérítéssel is járó, fokozott határvédelmi szolgálatot a déli határon. Fotó: Török János

Toborzóval egybekötött határvédelmi fórumot rendezett a közelmúltban Mórahalmon az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozata, amelyen Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a polgárőrség szeptember 15-étől december 31-éig folytatja a költségtérítéssel is járó, fokozott határvédelmi szolgálatot a déli határon. A bejelentést taps fogadta a Kolo Szerb Kulturális Központban rendezett eseményen. Hasonlóan az előző időszakokhoz a fokozott szolgálat három lépcsőben valósul meg. Első lépcsőben azok az egyesületek vesznek részt, amelyek közvetlenül a déli határ mellett működnek. A másodikban Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye mélységi területein működő, majd az utolsó, harmadik szakaszban az ország belső megyéjében működő egyesületek kapcsolódnak be vendégszolgálatukkal a határvédelembe.

Elhangzott, az idei év a polgárőrségnél a határvédelem éve volt, hiszen a magyar kormány februárban, határozatban kérte fel a szövetséget a fokozott határvédelmi szolgálatra. Több mint 10 ezer polgárőr 100 ezer szolgálati órát teljesített és 8 ezer illegális határsértő elfogásában működött közre. Ezt az elnök lenyűgözőnek és fantasztikusnak nevezte tájékoztatójában. 

Az elnök bejelentette, hogy a határvadászok képzésének mintájára oktatást indítanak a határ menti polgárőr egyesületek számára még szeptemberben, elsősorban azért, hogy átjárhatóságot teremtsenek a polgárőrök és a határvadászok között. Az állami szervekkel egyeztetve megkezdődtek a tárgyalások egy új formaruha beszerzéséről is.

Túrós András elmondta, a februári kormányhatározat a költségek fedezésével is járt, az akkor megállapított összegből még rendelkezésre áll 130 millió forint. Így azok az egyesületek, amelyek tavasz óta aktívan részt vesznek a határvédelemben, az OPSZ-től a költségeik fedezésére megelőlegezett forrást kapnak, amellyel utólag kell majd elszámolniuk.

A Határvédelmi Polgárőr Tagozat az egyik büszkesége a polgárőrségnek

 – fogalmazott az elnök. 

Olyan fantasztikus tevékenységet végez hosszú évek óta, amely előtt kalapot kell emelni. Elgondolkoztunk azon, hogy a tagozat elnevezését megváltoztatjuk, ezért a jövő tavaszi küldöttgyűlés elé terjesztem az új elnevezést, amely OPSZ Határvadász Tagozat lenne

 – jelentette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában