Szegedi hírek

2022.08.06. 10:00

Testközelből a határt védő rendőrök munkája - Galéria,Videó

A déli határszakaszt védő rendőrök mellé szegődtünk egy félnapra, hogy megnézzük, milyen kihívásokkal néznek szembe naponta az ország biztonságáért dolgozó nők és férfiak. Testközelből láthattuk, hogy mekkora a nyomás a határon. Ebéd csak akkor van, ha jut rá idő, a kávét pedig egy húzásra isszák.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

A nap 24 órájában biztosított a rendőri jelenlét a déli határszakaszon, három időpontban kezdik meg a szolgálatot a járőrök. Mi a kora reggel szolgálatot megkezdő rendőrök mellé szegődtünk szerdán, akik többek közt arról számoltak be lapunknak, hogy mire mi beszálltunk az autóba délelőtt 9 órakor, már körülbelül 15 lakossági bejelentést kaptak 1-2 óra leforgása alatt. Megjegyezték, a migránsok hatalmas károkat okoznak a gazdáknak, így minden gyanús tevékenységet jelentenek a helyiek.

Az autóba beszállva egyébként azonnal a gyálaréti szennyvíztisztító telepre indultunk, ahol egy 25 fős csoportot tartóztattak fel az egyenruhások, a migránsok mindegyike szírnek vallotta magát. Így tett az a 7 illegális bevándorló is, akiket Ásotthalom külterületén fogtak el a magyar rendőrök a cseh kollégáikkal közösen. Itt azt is láthattuk, hogy miként szállítják vissza az ideiglenes határzárhoz a migránsokat. Rabszállító érkezik értük, azzal szállítják el őket, de ezt egy alapos átvizsgálás előzi meg.

Mindenkinek ki kell pakolnia a zsebeit és a táskáját, ezek tartalmából mindent visszakapnak, kivéve a vágóeszközöket és az öngyújtót. Utóbbit azért szükséges elvenni tőlük, mert előfordult már, hogy a határzárhoz történő visszaszállítás során majdnem tüzet okoztak a jármű hátsó terében. De nemcsak az autóban gyújtogatnak, hanem az elhagyatott tanyáknál és az erdőkben is, ahol többször okoztak már nagy tüzet, legutóbb a szegedi reptértől nem messze a nádast gyújtották fel.

A szállítójárművekre egyébként sokszor órákat kell várnia a csoportoknak, valamint az őket feltartóztató honvédeknek és rendőröknek, hiszen olyan sok helyszínre kell olyan sok migránsért menni, hogy gyorsan megtelik az utastér. Így van olyan nap, mint például a szerdai, hogy estére legalább száz kilométert tesznek meg a gépjárművekkel. És persze az sem ritka, hogy délután ugyanazt a személyt viszik vissza a határzárhoz, akit már reggel egyszer elfogtak és visszakísértek.

A 7 fős csoport elszállítása után a kerítéshez tartottunk volna vissza, amikor az útszélén kalimpáló emberekre lettünk figyelmesek. Az ásotthalmi tanyavilágban élők riadtan kértek segítséget a rendőröktől, ugyanis érkezésünk előtt nem sokkal egy nagyobb csoportot láttak befutni az erdőbe. Az egyenruhások azonnal a nyomukba eredtek, így gyorsan meglett a 16 fős csapat. A migránsok egyébként az okostelefonjaikon keresztül folyamatosan egyeztetnek egymással és az embercsempészekkel, itt beszélik meg a találkozási pontokat, amelyek legtöbbször elhagyatott tanyák szoktak lenni.

Jól látszott, kutyafuttában telik a szolgálat, a rádión folyamatosan érkezett a feladat. Egyik helyszínről a másikra tartva elmondták, mindenki étellel és itallal felkészülve érkezik dolgozni, többen főtt ételt is hoznak magukkal, de nagyon ritka az, amikor akad egy szabad félórájuk és ez idő alatt nyugalmasan el tudják fogyasztani az ebédet. A kávét pedig, ahogy ők fogalmaztak, úgy isszák, ahogy a pálinkát szoktuk, egy húzásra.

Kiemelték, bár rengeteg feladat és nehézség vár rájuk, és hatalmas erőt, kitartást követel meg tőlük a munkájuk, de jó hangulatban telnek a szolgálatok, egymást motiválják a kollégákkal. Hozzátették, motiváló az is, ha sikerült feltartóztatniuk egy-egy nagyobb csoportot, valamint ha aznap sokkal több migránst fognak el, mint az előző napon. Persze az illegális bevándorlók egyre taktikusabbak, ennek ellenére igyekeznek mindent megtenni azért, hogy megvédjék az országhatárt és a megyében élők biztonságban érezhessék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában