24 migránst szállított

2022.09.01. 15:25

Ásotthalomnál bukott le egy embercsempész

Suki Zoltán

Nemhogy csökkenne, nő az illegális migráció. Fotó archív: Karnok Csaba

 

Kilenc ember ellen indult eljárás embercsempészés miatt csak szerdán – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság. Egyiküket Ásotthalomnál kapták el. A rendőrök egy szlovák rendszámú autót állítottak meg, amit egy 30 éves szlovák férfi vezetett. A kocsiban rajta kívül 24 illegális bevándorló utazott.

Velük együtt a rendőrök aznap összesen 864 határsértőt tartóztattak fel az országban. Csongrád-Csanád megyében 28 csoportban 632 határsértőt tartóztattak fel. Ásotthalmon kívül Mórahalmon, Szegeden, Ruzsán és Röszkén is találtak migránsokat.

Bács-Kiskun megyében ezúttal 161 határsértőt találtak. A két megye határain pedig 255 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan Magyarország területére lépjen.

A feltartóztatott illegális migránsok afgán, algériai, egyiptomi, indiai, marokkói, pakisztáni, szír, szomáliai, török, és tunéziai állampolgárnak vallották magukat. Papírjaik azonban most sem voltak, ezért visszakísérték őket a biztonsági határkerítéshez.

Mindezek ellenére az Európa Tanács ismét bele akar szólni a magyar menekültpolitikába. Dunja Mijatovic, a tanács emberi jogi biztosa azt mondta, hogy a magyar hatóságoknak tartózkodniuk kell a menedékkérők és migránsok önkényes visszatoloncolásától Szerbiába, továbbá biztosítaniuk kell számukra a tisztességes és hatékony menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést. A biztos úgy véli, a magyarországi menekültügyi és kitoloncolási eljárásokkal kapcsolatos jogszabályok és a gyakorlat sem felel meg a nemzetközi egyezményeknek.

Szerinte a magyar hatóságoknak intézkedéseket kell hozniuk, hogy a menekültügyi rendszert összhangba hozzák az ország nemzetközi emberi jogi és menekültvédelmi kötelezettségeivel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában