Az egyik napilap szerint késsel estek neki

2022.09.01. 13:03

Cáfol a BV: nem támadták meg Magda Marinkót a szegedi Csillag börtönben

délmagyar.hu

A Blikk elferdíti a valóságot címmel közleményben reagált oldalán a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egy sajtóhírre.

A Blikk ma reggel terjedelmes cikket közölt arról, hogy egy a médiában ismert fogvatartott szerintük késsel megtámadott egy másik kiemelt elítéltet a Szegedi Csillagbörtönben.

A cikk közlését megelőzően megkeresték a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ahonnan világos és egyértelmű tájékoztatást kaptak arról, hogy nem történt semmilyen támadás a fogvatartottak között az elmúlt időszakban a Szegedi Fegyház és Börtönben. 

Külön felhívtuk a figyelmüket arra, hogy médiatartalom-szolgáltatóként felelősségteljesen tájékoztassák az olvasóikat és a nézettség növelése miatt ne ferdítsék el a valóságot

 - írják a közleményben, amely így folytatódik:


"A Blikk ez esetben kisegérből elefántot csinált. A Szegedi Fegyház és Börtönben kollégáink lelkiismeretesen végzik a dolgukat és sértő, hogy valótlanságokkal megtépázzák a szakmai jó hírnevüket. A lényeg, hogy nem volt támadás, senki sem sérült meg. Ezt megírtuk a Blikknek is, alább olvasható a szó szerinti válaszunk.


Kérjük a többi méditartalom- szolgáltatót, hogy a fentiek tudatában ebben a formában ne vegyék át a Blikk hírét. Köszönjük, a szegedi kollégáink nevében is!"

A Blikk újságírójának küldött válasz:

 

Elektronikus úton érkezett megkeresésére hivatkozva az alábbi választ adjuk.

Tudomásunk szerint a Szegedi Fegyház és Börtönben Dér Csaba hétfőn a zárkáján a nagy meleg miatt nyitva hagyott "tátikán" keresztül több tárggyal megdobta a folyosón éppen akkor elvezetett Magda Marinkót, akit közben meg is fenyegetett.

Az alábbi kérdésekre szeretnék válaszokat kapni:

- Hogyan akadályozták meg az őrök, hogy nagyobb baj történjen?

- Szenvedett-e sérüléseket a "megtámadott" fél?

- Milyen következményei lesznek a történteknek a támadóra nézve?

- Általánosságban egy ilyen, vagy ehhez hasonló szabályszegés milyen következményekkel jár?

Általánosságban tájékoztatjuk, hogy a Szegedi Fegyház és Börtönben az elmúlt hetekben nem történt olyan esemény, amely eredményeként bármely fogvatartott a legcsekélyebb mértékben is megsérült volna.

Szintén általánosságban tudjuk elmondani, hogy az ún. „tátikán” keresztül – kicsi méreteiből adódóan – fizikailag lehetetlen bárkit megdobni, maximum apróbb tárgyak lökhetők ki rajta, hiszen ez egy betekintő nyílás. Abban az esetben, ha egy fogvatartott ezen a szűk nyíláson kiejt vagy kilök valamilyen tárgyat, illetve hangoskodással zavarja meg a büntetés-végrehajtási intézet rendjét, fegyelmi eljárás indul ellene.

Arra viszont nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen eset sem hétköznapi, sem szakmai értelemben nem nevezhető „támadásnak”, ezért főként ebben a kontextusban ennek a kifejezésnek a használata olyan hamis látszatot kelthet, amely alkalmas lehet az olvasóik félretájékoztatására.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában