Kiszűrték őket

2022.09.18. 13:24

Határvadásznak jelentkeztek az embercsempészek

Az embercsempészek a határvadászok közé is megpróbáltak beépülni, azonban pórul jártak.

Kiss Anna

A határvadász képzésre is jelentkeztek embercsempészek, de nem jártak sikerrel. Archív fotó: Gémes Sándor

Ahogy arról már korábban portálunk is beszámolt, sikerült megakadályozniuk 151 főt szombaton az egyenruhásoknak abban, hogy illegálisan belépjenek hazánk területére, miközben 353 határsértő ugyan átjutott Csongrád-Csanádba, de Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Mórahalom, Röszke, Ruzsa és Szatymaz területén feltartóztatták őket a járőrök.

Továbbá szombaton hazánkban embercsempészés miatt 11 ember ellen indult büntetőeljárás, ebből 3 esetben megyénkben fogták el az embercsempészt. Először Röszke Autópálya Határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy bosnyák férfi egy személyautóval, melynek a padlózatában kialakított rejtekhelyen 2, magát töröknek valló férfit találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Ezután a polgárőrök jelzése alapján állítottak meg a szegedi járőrök Ásotthalomnál egy magyar teherautót, melyben a magyar sofőrön kívül 15, magát afgánnak és indiainak valló férfi ült. Később szintén Ásotthalomnál vontak ellenőrzés alá a készenléti rendőrök egy magyar személyautót, amit egy örmény férfi vezetett, a gépkocsiban pedig 14, magát afgánnak valló férfi utazott.

Az embercsempészek egyébként a leendő határvadászok közé is megpróbáltak beépülni, erről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az M1-en. Mint mondta, az embercsempészek a saját maffiaszervezetükből egyik-másik tagot rávettek arra, hogy jelentkezzen a határvadász kiképzésre, azonban a Nemzeti Védelmi Szolgálat kiszűrte ezeket az embereket, így el sem kezdhették a képzést.

A határvadász ezredek felállításáról Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is beszélt az M1-en. Közölte, szeptemberben az első 500 határvadász megkezdi szolgálatát, az ő megjelenésük, továbbá az osztrák, török és cseh rendőrök segítsége, valamint a polgárőrök önkéntes munkája hosszabb távon biztosítja majd azt az állandó határőrizeti rendszert, amely a magyarok biztonsága érdekében szükséges.

Jelentkeztek a határvadász kiképzésre az embercsempészek, de a Nemzeti Védelmi Szolgálat kiszűrte ezeket az embereket. Archív fotó: Gémes Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában