Illegális bevándorlás

2022.10.25. 16:40

Egy híján ötszázan jöttek

Elfogtak Sándorfalván egy türkmén embercsempészt a rendőrök. Közben ismét Csongrád-Csanád megyében találták a legtöbb illegális migránst, és itt is sikerült a legtöbb embert megállítani a tiltott határátlépés előtt.

Suki Zoltán

Fotó: Török János

Összesen 679 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök hétfőn az országban – közölte tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság. Azt is írták, hogy Bács-Kiskun megyében 113 határsértőt találtak. Azonban még mindig Csongrád-Csanád megyében próbálkoznak a legtöbben. A megye hét településén, Ásotthalmon, Balástyán, Mórahalmon, Öttömösön, Sándorfalván, Szatymazon és Szegeden 499 migránsra bukkantak. Csongrád-Csanád megyében 397 embert még azelőtt megállítottak, mielőtt átjutottak volna a határkerítésen.

Sándorfalva külterületén pedig egy embercsempészt is elfogtak. Az 55-ös főúton ellenőriztek egy lengyel rendszámú mikrobuszt, amit egy türkmén férfi vezetett. A jármű utasterében 14 férfit, nőt és gyermeket találtak.

A feltartóztatott illegális migránsok afgán, indiai, kínai, líbiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Közben egy 2023-tól 2027-ig tartó akciótervet fogadtak el az úgynevezett prágai folyamatban hétfőn, a cseh fővárosban kezdődött, kétnapos migrációs politikai konferencián – közölte Vít Rakusan cseh belügyminiszter. A 2009-ben, az akkori cseh EU-elnökség idején elindított folyamatba ötven ország kapcsolódott be, köztük az Európai Unió összes tagállama.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos elmondta, hogy a balkáni migrációs útvonalon a tavalyihoz képest háromszor annyian próbálkoznak bejutni az Európai Unióba. A biztos felszólította Szerbiát, hogy Tunéziát és Burundit követően Kubával és Indiával is mondja fel vízummentességi megállapodását.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában