Szegedi hírek

2022.10.17. 11:56

Szegedről 30-40 fogvatartott vesz részt a kerítésmagasításban - videó

Megyénkben is dolgoznak a fogvatartottak a déli határon lévő kerítés magasításán és megerősítésén. A munkálatokról Makula Györgyöt, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ezredesét kérdeztük. Elmondta, a határvédelmi munkálatokban a Szegedi Fegyház és Börtön 30-40 fogvatartottja vesz részt.

Kiss Anna

Hattyúnyakkal lépnek fel a migránsok létrázó módszerével szemben. Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Folyamatban van a magyar–szerb határon lévő kerítés magasítása, a kormány döntése szerint egy méterrel lesz magasabb a határzár, valamint a a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna–Dráva Nemzeti Park területén a Hóduna határszakaszon új kerítés is épül. A munkát a büntetés-végrehajtási szervezet végzi el, éppen ezért Makula Györgyöt, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ezredesét kérdeztük arról, hogy hol tartanak a munkával, annak elvégzésében segítséget jelent-e a 2015-ben szerzett tapasztalat, amikor részben a fogvatartottak végezték a kerítésépítést a déli határon.

– A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését, amely ütemezetten halad. Korábbi kerítésépítési tapasztalatainkat sikeresen tudjuk hasznosítani mind a már meglévő kerítés megerősítésében, mind a hódunai szakaszon épülő új kerítés felállításánál – árulta el kérdésünkre.

Az ezredes lapunknak beszélt arról is, hogy a fogvatartottak közül kizárólag azok vehetnek részt a kerítésépítésben, akik a szigorú biztonsági szabályoknak megfelelnek.

– Mivel a külső munkahelyen történő munkáltatás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért jellemzően olyan elítélt vehet benne részt, akiknek a biztonsági csoportba sorolása és az elkövetett bűncselekményének a társadalomra veszélyessége alacsony, magaviselete az elvárásoknak megfelelő és a szabadulásáig már csak kevés idő van hátra. Az adott időszak feladataitól függően a határvédelmi munkálatokban a Szegedi Fegyház és Börtön 30-40 fogvatartottja vesz részt – magyarázta.

Makula György kiemelte, közismert, hogy a Szerbia felől érkező migránsok leginkább létrák segítségével próbálnak átmászni a kerítésen, éppen ezért a már meglévő kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítik meg. Ezt pengés kerítéselemmel fedik, míg az alsó részt több soros NATO-dróttal szerelik fel. Jelezte, ezek a műszaki megoldások az illegális migránsok létrás módszerrel történő átmászását hivatottak meggátolni.

A kerítésmagasítás kapcsán a térség országgyűlési képviselője, Mihálffy Béla lapunknak arról beszélt, hogy hálás a kormánynak a döntéséért, hiszen a Homokhátságot és Szegedet súlyosan érinti az illegális bevándorlás. Ezért bízik abban, hogy a megerősített határzár, valamint a határvadászok munkája megszünteti azokat a károkat, amelyeket a migránsok okoznak a határ mentén élő gazdáknak, valamint a határ mellett élő családok biztonságérzetét is jelentősen javítja majd.

Mihálffy leszögezte, a biztonság a határainknál kezdődik, ezért Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett abban, hogy a határainkat megvédje az illegális határátlépőkkel szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában