Apátfalvi rendőrgázolás

2022.11.01. 20:00

Kenéz Imrére is emlékezik az ORFK a rendőrség hősi halottai között

Tíz éve történt az apárfalvi rendőrgázolás. Kenéz Imrét, akit szándékosan ütött el intézkedés közben az osztrák Thomas B., a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és posztumusz rendőrhadnaggyá nevezte ki - ma rá is emlékeztek az ORFK székházában.

Delmagyar.hu

Fotó: Police.hu

A rendőrség honlapján jelent meg a hír fotókkal, miszerint ezen a napon az Országos Rendőr-főkapitányság székházában a rendőrség hősi halottaira emlékeztek. Az 1989. október 23-át követően hősi halottá nyilvánított rendőrök emléktáblájára, amin 11 név olvasható, sajnos egy Csongrád-Csanád megyei rendőr neve is felkerült. Tíz éve történt az apátfalvi rendőrgázolás, amikor Kenéz Imrét, a 34 éves rendőr törzszászlóst intézkedés közben elütötte az osztrák Thomas B. terepjárójával. A tragikus eseményeket a közelmúltban idéztük fel cikkünkben

Mint megírtuk, a rendőrség október 11-én reggel egy osztrák terepjárókonvojt ellenőrzött sebességtúllépés miatt az M43-as főúton. Az egyik autó sofőrje ellenállt az intézkedésnek: az Ady Endre utcában átgázolt az őt megállítani szándékozó motoros rendőrön. A 34 éves motoros járőrvezető, posztumusz hadnagy Kenéz Imre nem sokkal később belehalt súlyos sérüléseibe. Az osztrák sofőrt az elgázolt motoros rendőr társa, S. Gábor előzőleg megpróbálta kiszállítani a járműből, majd miután nem engedelmeskedett, betörte a kocsiajtó ablakát. A sofőr végül késsel fenyegetőzve szállt ki az autóból. A rendőr többször rálőtt, de még ezt követően is csak egy civil segítségével sikerült őt megfékezni. A Móra Ferenc Attila véletlenül épp arra autózott, helytállásáért később kitüntették. A hummeros gázoló 15 év börtönt kapott, de büntetésének letöltése közben öngyilkos lett. 

Az 1989. október 23-át követően hősi halottá nyilvánított rendőrök emléktáblájánál az ORFK nevében dr. Tarcsa Csaba r. vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes helyezte el a megemlékezés koszorúját. Néma főhajtással, virágokkal, mécsesekkel és koszorúkkal fejezték ki tiszteletüket a a Főkapitányi Klub, a Magyar Rendvédelmi Kar és a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége képviselői, valamint a megjelent hozzátartozók is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában