Annyi a hulladék, hogy anyagilag nem győzik

2022.11.02. 17:50

Nem szedik tovább a migránsok szemetét a bedősök

Tavaly szeptember óta heti rendszerességgel takarítanak, szedik a szemetet a migránsok után az erdészetis diákok az ásotthalmi erdőben. Mostanra annyi a szemét, hogy a konténerek elszállításának költségét nem tudja az iskola felvállalni. Ha ezt valaki átvállalja, örömmel folytatják, mert az akarat, idő és energia megvan rá.

Arany T. János

Igény volna rá, pénz nincs. Tavaly szeptember óta gyűjtik a migránsok szemetét a Bedő diákjai Bánhidy Zoltán vezetésével. Annyi a hulladék, hogy az elszállítás költségét az iskola nem tudja vállalni. Fotó: Karnok Csaba

– Ha mi nem szedjük össze, akkor senki – mutatott körbe az ásotthalmi erdőben Bánhidy Zoltán, az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója. Körülöttünk amerre láttunk migránsok által eldobált szemét: hátizsákok, hálózsákok, ruhák, cipők, üres konzervdobozok és használt törlőkendők hevertek. A legkülönlegesebb tétel a leopárdmintás melltartó volt. A hátizsákok összes zsebe nyitva. Valaki járt már itt előttünk, a városi legendákból ismert eurókötegeket kereshette.

Az erdő mélyén több egykori táborhely maradványai hevernek szerteszét. Ezeket tavaly szeptember óta heti rendszerességgel szedték össze az erdészeti iskola diákjai, de már annyi a szemét, hogy anyagilag nem bírja az iskola. 

Fotós: Karnok Csaba

– Szomorú, hogy az akarat megvan a részünkről, időnk, energiánk is van és mégis itt van ez a rengeteg szemét. A diákok egyre lelkesebbek, egyre többen csatlakoztak, de mostanában már annyi szemét gyűlt össze, ami be se fért az UAZ-ba – mondta miközben az erdőben sétáltunk egyik migráns táborhelytől a másikig.

Fotós: Karnok Csaba

– Jól ismert mindenki előtt, hogy a migránsok folyamatosan érkeznek. Ez a tanulmányi erdőnket is nagymértékben érinti, rengeteg szemetet hagynak hátra. Ez az elmúlt években még kezelhető volt. Iskolánk oktatója, Bánhidy Zoltán a vadonjáró szakkör tagjaival, illetve önkéntesekkel gyűjtötte a szemetet folyamatosan, heti rendszerességgel. A helyzet így egy darabig kezelhető volt. A területünket kezelő vadásztársaságtól kaptunk támogatást, amiből gumikesztyűket, szemeteszsákokat tudtunk vásárolni, de eljutottunk arra a pontra, hogy a mennyiség miatt nem tudjuk megoldani a szemét elszállítását. Az iskola költségvetése véges, az ismert okok miatt mi is takarékoskodni kényszerülünk. Amíg egy-két zsáknyi szemetet beletettünk a kukába, az elfért, de amikor már megtelik egy konténer, annak elszállítását nem tudja az iskola felvállalni – magyarázta a kialakult helyzetet Andrésiné Ambrus Ildikó, az erdészeti iskola igazgatója. 

– Innentől kezdve segítség nélkül biztos, hogy nem tudjuk megoldani. Ha a szemét elszállításának költségét valaki átvállalja, akkor örömmel folytatjuk ezt a tevékenységet – tett hozzá az igazgatónő. Az erdőt elnézve pedig lenne rá igény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában