Jótanácsok az ünnepi időszakra

Az év végi ünnepi időszakban a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr - főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya néhány hasznos prevenciós tanáccsal szeretné elősegíteni a zavartalan készülődést és ünneplést.

delmagyar.hu

1.    Forgalmas helyeken kiemelten figyeljenek értékeikre! A pénzt, iratot, mobiltelefont a kabát vagy táska belső részében, lehetőleg több helyen elosztva, cipzárazható zsebekben tartsák!

2.    Az alkalmi lopások elkerülése érdekében vásárláskor, nézelődés közben soha ne tegyék a kabátot, táskát, pénztárcát a pultra, ne hagyják azokat a bevásárlókocsiban vagy kosárban!

3.    Az étteremben, kávézóban, vagy várakozás közben a földre letett csomagra, bevásárlótáskára is érdemes fokozottan ügyelni!

4.    Parkoláskor győződjenek meg róla, hogy megfelelően lezárták-e az autót! A gépjárműfeltörések elkerülése érdekében a kocsiban ne hagyjanak semmit látható helyen!

5.    Ha pénzt szeretnének valamilyen célra adományozni, előzetesen tájékozódjanak, hogy adományuk biztosan a megfelelő helyre kerülhessen!

6.    Házalóktól lehetőleg ne vásároljanak, mert nem biztos, hogy olyan terméket és minőséget kapnak, mint szeretnénk, ráadásul garancia sem jár az ilyen áruhoz! Ha valaki mégis így vásárolna, először vegye át és ellenőrizze a terméket, és csak azután fizessen!

7.    Online vásárláskor is legyenek körültekintőek, előzetesen ellenőrizzék az eladót, weboldalt (ha helytelen magyarsággal írnak, az már gyanúra adhat okot)! Banki kódokat, jelszavakat soha ne adjanak ki!

8.    Üzenetben kapott linket megnyitva mindig ellenőrizzék a böngésző címsorában, hogy valóban a megfelelő oldalra jutottak!

9.    Egyes elkövetők ajándék vagy csomag kézbesítésére hivatkozva próbálnak pénzt szerezni, illetve bejutni a kiszemelt ingatlanokba. Ellenőrizzék, hogy a látogató valóban onnan és olyan céllal jött-e, mint mondja. Ismeretlen személyeket ne engedjenek be otthonukba!

10.    Ha az ünnepek idején az ingatlan hosszabb időre felügyelet nélkül marad, kérjenek meg egy megbízható személyt, hogy rendszeresen ellenőrizze a lakást, ürítse a postaládát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában