Terrorizmus gyanújával letartóztattak két migránst Szabadkánál

Terrorizmus gyanújával letartóztattak csütörtökön a szerb hatóságok két migránst egy Szabadka melletti menekülttáborban. Az RTS szerb közszolgálati televízió szerint két afgán állampolgárról van szó, akik ellen Franciaország korábban körözést adott ki.

Delmagyar.hu

Illegális bevándorlók Szabadkánál. Két embert terrorizmus gyanújával letartóztattak. Archív fotó: Havran Zoltán/MW

Az RTS úgy értesült, hogy az afgánok egyike tábornok, a másik pedig orvlövész. A Tanjug szerb hírügynökség - névtelenséget kérő belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva - megerősítette az állítást.

A rendőrség mindössze annyit közölt, hogy a két ember ellen "különböző bűncselekmények" miatt nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Közleményben hozzátették, hogy a rajtaütésen összesen 109 migránsra bukkantak, akik közül 25-öt találtak "biztonsági szempontból gyanúsnak", emellett pedig fegyvereket, lőszereket és kábítószert is lefoglaltak.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság decemberben bejelentette, hogy jelentősen, 101,65 százalékkal nőtt idén azoknak az illegális bevándorlóknak a száma Szerbiában, akik megfordultak a befogadóközpontokban. A legtöbb illegális bevándorló Ázsiából és Afrikából érkezik Szerbiába.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. A hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Lapunkban több alkalommal jelent már meg cikk a Szabadka és Horgos környéki lövöldözésekről. Megírtuk: Horgoson november elején lőttek le egy fiatal illegális bevándorlót, belehalt a sérüléseibe. Az esetről videót és helyszíni riportot is közöltünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában