Mórahalomnál és Ásotthalomnál is fogtak el embercsempészt

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Delmagyar.hu

Fotó: Police.hu

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. január 30-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 139 határsértőt tartóztattak fel és 212 főt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan hazánk területére lépjen - áll az ORFK határrendészeti összesítőjében: ez a 212 fő mind vármegyénknél próbálkozott az országba jutni. Csongrád-Csanád vármegyében mindemellett a járőrök 8 esetben összesen 112 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Röszke közigazgatási területén. A határsértők afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempészekben sem volt hiány: Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton január 30-án 0 óra 45 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú járművet, melyet egy ukrán férfi vezetett. A gépkocsi utasterében kilenc, magát szír és egy, magát iraki állampolgárnak valló férfi tartózkodott. Mórahalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton január 30-án 5 óra 50 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú gépkocsit, amit egy lengyel férfi vezetett. A gépkocsi utasterében hat fő, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott. Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás - a többi vármegyére vonatkozó adatokról a rendőrség közleményéből lehet tájékozódni.

Az utasok egyik esetben sem tudták igazolni személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, így őket visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a magyar jogszabályoknak megfelelően. A járművezetőkkel szemben büntetőeljárás indult embercsempészés miatt: az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában