Csaknem száz határsértő jött

Jelenleg 3,7 millió regisztrált szír menekült van Törökországban és több százezer olyan, aki más országból érkezett. Ezért is fontos kérdés, hogy az Európai Unió milyen kapcsolatot és megállapodásokat tud fenntartani Törökországgal.

Munkatársunktól

Fotó: Havran Zoltán/MW

Csütörtökön összesen 94 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs szolgálata. Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 3 csoportban 70 migránst találtak Ásotthalmon. Bács-Kiskun vármegyében 9 határsértőt fogtak el. Ugyanebben az időszakban Csongrád-Csanád vármegyében a határkerítésnél 55 embert sikerült megakadályozni abban, hogy illegálisan átlépje a határt.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, kínai, marokkói, pakisztáni, szír és szomáliai állampolgárnak vallották magukat, de ezt nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Közben a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is megszólalt a migrációval kapcsolatban. Bakondi György az M1 műsorában beszélt arról, hogy a 2015 óta tartó krízis súlyosan érinti a főbb migrációs útvonalakon fekvő államokat, így Magyarországot is. A nyugat-balkáni útvonalon gyakori az erőszak és virágzik a szervezett bűnözés; a bűnözői csoportok jelentős bevételekre tesznek szert az embercsempészésből – tette hozzá.

Jelezte, jelenleg 3,7 millió regisztrált szír menekült van Törökországban és több százezer olyan, aki más országból érkezett. Ezért is fontos kérdés, hogy az Európai Unió milyen kapcsolatot és megállapodásokat tud fenntartani Törökországgal a "migrációs elözönlés " megállítása vagy mérséklése érdekében. Szerinte az is fontos kérdés, hogy az Európai Unió képes-e megvédeni a külső határait és megakadályozni, hogy ismeretlen emberek csoportosan, erőszakosan, szervezett bűnözők közreműködésével, illegálisan "behatoljanak" az unióba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában