Csaló szegedi orvosokat vettek őrizetbe

Gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetőit és a velük kapcsolatban álló orvosokat fogtak el a napokban a rendőrök több helyen, köztük Csongrád-Csanád vármegyében, Szegeden is. Bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt is nyomoznak ellenük.

Suki Zoltán

Kiterjedt hálózatot üzemeltettek a csaló orvosok. Országszerte 60 helyszínen tartottak házkutatásokat. Fotó: police.hu

Csaknem 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott egy időben házkutatásokat a napokban, amiről portálunkon is olvashattak. A Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése után kezdtek nyomozni tavaly novemberben gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetői és a velük kapcsolatban álló orvosok ellen. Bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt indítottak eljárást. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől érkező információk segítségével olyan cégeket azonosítottak be, akik nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. Először összesen tizenheten voltak érintettek: 6 orvos, 8 cégvezető és 3 alkalmazott. Az ortopéd orvosok közül kettő szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is.

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

A nyomozók a Terrorelhárítási Központ munkatársaival január 31-én az ország több pontján egyszerre csaptak le. Átkutatták a gyanúsítottak lakóhelyét, munkahelyeiket, illetve valamennyi érintett cég telephelyét. Több tucat mobiltelefont, 47 számítógépet és laptopot, cégiratokat, vényeket, méretvételi lapokat, jótállási jegyeket, illetve gyógycipőket foglaltak le. A gyanúsítottak folyószámlájáról, illetve tőlük készpénzben összesen majdnem 80 millió forintot foglaltak le, és több mint 70 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el, illetve zároltak. A TEK műveleti egységeire azért volt szükség az elfogások során, mert több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel rendelkezett.

A tizenhét elfogott embert – köztük hat nőt – gyanúsítottként hallgatták ki. Közülük hárman szabadlábon védekeznek, egy orvos bűnügyi felügyelet alatt áll, míg tizenhárman bűnügyi őrizetben vannak. Az ügynek eddig összesen 26 érintettje van.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában