Helyi kék hírek

2023.03.11. 17:56

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Magyarcsanádon

A katasztrófavédelem pénteki napról szóló összefoglalója.

delmagyar.hu

Hárman sérültek meg egy balestben tegnap Székesfehérváron. Gáz szivárgott egy lakatlan épület falán eltört csőből csütörtökön délután Nagykanizsán. Több helyen riasztott a szén-monoxid-érzékelő tegnap is. Tűzoltók és rendőrök találtak meg egy eltévedt asszonyt a Somogy vármegyei Kelevíz határában. Kigyulladt egy autószerelő-műhelynek kialakított garázs csütörtökön, a kora reggeli órákban Gödöllőn, jelentős károk keletkeztek.

Tegnap összesen 190 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 63 tűzesetet és a 74 műszaki mentést összesen 240 hivatásos, 24 önkormányzati és 2 létesítményi tűzoltóegység, valamint 19 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 50 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre. 

Bozótosba hajtott egy személygépkocsi csütörtökön kora este a 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő szakaszán. Az autó lesodródott az útról és a vízelvezető árkon túli fás, bokros területen állt meg. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járművet. A sofőr és két utasa ki tudott szállni az autóból, őket a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba szállították.

Egy személyautó lesodródott az útról, majd az út menti árokban fejtetőn állt meg csütörtökön kora este a 81-es számú főúton, Győr külterületén. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Az autóban két ember utazott, őket súlyos sérülésekkel kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai. A műszaki mentés ideje alatt tűzoltói irányítás mellett egy sávon, váltakozva haladt a forgalom.

Egymásba hajtott két autó csütörtökön késő este Zuglóban, a Mexikói úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók felitatták a kifolyt hajtóanyagot, illetve áramtalanították a kocsikat. A mentők egy embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

Két autó ütközött csütörtökön késő este a főváros tizennegyedik kerületében, a Mexikói úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók a kifolyt hajtóanyagot felitatták, illetve áramtalanították az autókat. A mentők egy embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

Kamion hátuljába rohant egy személykocsi tegnap reggel az M4-es autóút 54-es kilométerénél, Albertirsa közelében. A balesetben senki nem sérült meg, viszont, az összetört kocsi akadályozta a forgalmat. A ceglédi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Három autó ütközött össze tegnap délután a főváros huszadik kerületében, a Helsinki úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd kézi erővel megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.

Árokba hajtott és forgalmi akadályt okozott egy kamion csütörtökön délelőtt a 441-es főút 12-es kilométerénél, Nagykőrös közelében. A nagykőrösi önkormányzati tűzoltók átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt. A teherautót kamionmentő segítségével vontatták vissza az úttestre, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Három autó ütközött csütörtök délután a főváros huszadik kerületében, a Helsinki úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.

Összeütközött két személyautó csütörtök délután Pásztón, a Fő utcán. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították járműveket, majd letolták azokat az úttestről. Személyi sérülés nem történt.

Baleset történt az M3-as autópályán Nyíregyháza irányában, a 110-es kilométernél, Füzesabony térségében. Egy negyven tonnás pótkocsis teherautó hajtott a szalagkorlátnak. A füzesabonyi hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést.

Gázcsonknak hajtott egy személygépkocsi tegnap reggel Járdánházán, a IV. Béla úton. A szivárgó gáz miatt öt embernek el kellett hagynia a közelben lévő polgármesteri hivatalt. Miután a gázszolgáltató szakemberei megszüntették a veszélyt, a hivatal dolgozói visszatérhettek a munkahelyükre. A munkálatokat az ózdi hivatásos tűzoltók biztosították, nem történt sérülés.

Gáz szivárgott egy lakatlan épület falán eltört csőből tegnap délután Nagykanizsán, a Dózsa utcában. A város hivatásos tűzoltói biztosították a helyszínt, míg meg nem érkeztek a gázszolgáltató szakemberei. Az eset során senki sem sérült meg.

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő tegnap délután Zalaegerszegen, egy Átalszegett utcai társasházban. A készülék egy fürdőszobában működő vízmelegítő közelében hívta fel a figyelmet a bajra. A város hivatásos tűzoltói az eredeti állapotok visszaállítása után kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A helyszínre ment a gázszolgáltató szakembere is. Személyi sérülés nem történt.

Csütörtök délelőtt jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy családi házban, Berekböszörményben, a Széchenyi utcában. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amelyek során kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A házban egy nyílt égésterű gázkazán működött, azt ideiglenesen a lakók elzárták. A tűzoltók a lakást átszellőztették. Az eset során senki sem sérült meg.

Riasztott a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön este egy magyarcsanádi családi házban. Egy nyílt égésterű vízmelegítő üzemelt a fürdőszobában, a mellette elhelyezett berendezés azonnal figyelmeztette a lakókat a bajra. A makói tűzoltók mérőműszerei is kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét. Senki sem sérült meg, a gázszolgáltató a lakók biztonsága érdekében a meghibásodott kazánt leválasztotta a hálózatról.

Otthonában ért baleset egy idős embert tegnap reggel Türjén, a Széchenyi utcában. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók technikai segítségével a mentők bejutottak az ingatlanba, ahol megkezdték a bajbajutott ellátását.

Kocsibejáróra dőlt egy magas fa tegnap délután Szekszárdon, a Cseri János utcában. A műszaki mentéshez a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói vonultak, akik motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el a kidőlt fát.

Kelevízről indult el Hosszúvízre egy asszony csütörtök hajnalban, de eltévedt, ezért tárcsázta a segélyhívó számot. A rendőrök és tűzoltók közös keresőakciója rövid időn belül sikerrel járt. Amíg a rendőrség telefonon szóval tartotta az asszonyt, és a GPS koordináták alapján bemérték a tartózkodási helyét, addig a marcali hivatásos tűzoltók a megadott adatok alapján elindultak a helyszínre. Több száz méter gyaloglás után megtalálták az elfáradt nőt, akit ezután az úthoz kísértek és átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

Kigyulladt egy autószerelő-műhelynek kialakított garázs csütörtökön, a kora reggeli órákban Gödöllőn, a Tábornok utcában. Mire a városi hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, a negyven négyzetméteres építmény a benne lévő autóval együtt már teljes egészében égett, a tűz átterjedt a tetőszerkezetre is. A tűzoltók eloltották a lángokat, megakadályozták azok továbbterjedését, majd átvizsgálták a kiégett műhelyt. A munkát a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az oltás során az egységek több ipari gázpalackot kivittek az égő melléképületből, majd gondoskodtak a palackok hűtéséről.

Kigyulladt egy fából és lemezből épített melléképület Várpalotán, a Készenléti lakótelepen. A pétfürdői hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Az épületben a tűz idején ketten tartózkodtak, ki tudtak jönni, nem sérültek meg. A katasztrófavédelem vizsgálja a tűz okát.

Egy trafószekrényben műanyag szigetelés égett csütörtökön délelőtt Baján, a Nagy András utcában. Az áramszolgáltató szakemberei kiszakaszolták az érintett területet, a bajai hivatásos tűzoltók egy habbal oltóval eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Lerakódott korom és kátrány égett csütörtök este egy Kossuth Lajos úti családi ház kéményében Vizsláson. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók eltávolították az égéstermék-elvezetőből az izzó részeket, majd felhívták a lakók figyelmét, hogy ne használják a kéményt annak felülvizsgálatáig. Személyi sérülés nem történt.

Korom égett egy családi ház kéményében csütörtök délután, Kisnánán, a Kossuth Lajos utcában. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal eltávolították az izzó részeket, ezáltal a tüzet megfékezték, majd a kémény használatát megtiltották. A ház rendelkezett más fűtési lehetőséggel is, így a lakók a házban maradtak.

Lerakódott korom izzott be egy fényeslitkei családi ház kéményében csütörtökön. A kisvárdai hivatásos tűzoltók az izzó, parázsló részeket kéziszerszámokkal távolították el. Személyi sérülés nem történt. A Kossuth utcai ingatlan fűtése más módon megoldható, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az esetről értesítették a kéményseprőket.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tegnap kilenc alkalommal kellett beavatkozni a hivatásos tűzoltóknak a lángoló növényzet miatt. A legkisebb terület, amelyet a tűz érintett, öt négyzetméteres volt, míg Miskolc határában, a Nagy császár dűlőn csaknem kilencven hektáron pusztítottak a lángok. Az utóbbi helyen a miskolci tűzoltók három egysége oltotta el a tüzet kéziszerszámokkal és vízzel. A munkájukat a nehéz terep és az erős szél egyaránt nehezítette.

Mezőgazdasági területen, egy hektáron égett a nádas Ács külterületén csütörtök este. A tűzesethez a város önkormányzati tűzoltói vonultak, akik eloltották a lángokat.

Ötszáz négyzetméteren égett nádas a nyíregyházi Gyöngyperje utca mögötti területen. A helyi hivatásos tűzoltók fékezték meg a szabadtéri lángokat. Tiszabezdédnél, a 4147-es út mellett húsz négyzetméteren égett száraz fű és avar. A záhonyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be.

Háromszáz négyzetméteren száraz aljnövényzet és nádas égett tegnap délután Nagykanizsán, a Hegyalja úton. A város hivatásos tűzoltói vízsugárral és kéziszerszámokkal rövid idő alatt megfékezték a lángokat.

Két foltban égett az aljnövényzet és az összehordott fanyesedék tegnap délután Jászladányon, a Vasút utcában. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók vízsugár használatával szüntették meg a problémát. 

Izzani kezdtek az indák egy fa kérgén tegnap este Keszthelyen, a Tapolcai úton. A város hivatásos tűzoltói az izzás megszüntetése érdekében átlocsolták a fát.

A tűzmegelőzési hatósági tevékenység keretében kedden százhuszonkilenc felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során ötvenhét szabálytalanságot találtak, és hat intézkedést tettek a szakemberek. 

A polgári védelmi tevékenység során tegnap ötven ellenőrzést végeztek, kötelezést nem adtak ki.

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei két esetben vizsgáltak biztonsági dokumentációt, és négy szabálytalanságot találtak. Egy veszélyes ipari üzemben tartottak hatósági ellenőrzést, ott mindent rendben találtak. 

Tegnap közúton százhuszonhat járművet ellenőriztek, harmincnyolc tartozott az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá, a szakemberek négy szabálytalanságot találtak, és hét helyszíni intézkedést tettek. Egy ADR-telephelyi ellenőrzés is volt, szabálytalanságra nem derült fény. 

Tegnap száznegyvenhét vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, százhúsz tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, a vizsgálatok problémát nem tártak fel. A katasztrófavédelem hét vízi járművet ellenőrzött, három tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. Ellenőriztek egy légi járművet is, ami az ICAO-TI ((veszélyes áruk légi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, minden rendben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában