291 határsétőt fogtak el Csongrád-Csanád megyében

delmagyar.hu

Fotó: Havran Zoltán

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. június 2-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 315 határsértőt tartóztattak fel és 181 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében, 2 esetben összesen 8 határsértőt tartóztattak fel Petőfiszállás és Mélykút közigazgatási területén.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 11 esetben összesen 294 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén.    

Győr-Moson-Sopron vármegyében 9 és Somogy vármegyében 4 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, indiai, kínai, nepáli, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében, 8 esetben 181 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Hegyeshalom közigazgatási területén, az 1. számú főúton 2023. június 2-án 6 óra 10 perckor járőrök ellenőrzés alá vontak egy szlovák honosságú gépkocsit, és annak pakisztáni állampolgárságú vezetőjét. A járműben hat, magukat afgán és indiai állampolgárnak valló személy utazott.

Balatonfenyves közigazgatási területén, az M7-es autópályán 2023. június 2-án 20 óra 56 perckor a járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy magyar honosságú személygépkocsit. A jármű vezetője a rendőri jelzésre nem állt meg, nagy sebességgel továbbhajtott. A rendőrök követték, majd a jármű a szalagkorlátnak ütközve állt meg. A személygépkocsit egy litván férfi vezette, akit a helyszínen elfogtak. A gépkocsi utasterében négy, magát pakisztáni és nepáli állampolgárságúnak valló férfi tartózkodott.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat hamisítás miatt 1 embert fogtak el és embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában