Csaknem egymillió határsértőt kaptak el 2015 óta

2015 óta keddig már több mint 965 ezer határsértőt kaptak el az országban – jelentette be Röszkén a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával, és Farsang Tamással, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettesével tartott közös sajtótájékoztatót.

Suki Zoltán

A határkerítéshez érkezik Rétvári Bence, Bakondi György, és Farsang Tamás. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Idén eddig már több mint 55 ezer határsértőt kaptak el az országban, amiből látszik, hogy napi átlagban csaknem 350 embert fognak el, vagyis folyamatos migrációs nyomás alatt áll az ország – jelentette ki Röszkén tartott sajtótájékoztatóján kedden a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt is elmondta, hogy 2015 óta keddig már több mint 965 ezer határsértőt kaptak el. A főtanácsadó szerint az útvonalakon van egy kis változás, Románia felől sokan próbálkoznak elsősorban kamionokban megbújva átjutni a határon. Az elfogott embercsempészek száma is emelkedett, ebben az évben már több mint négyszázat sikerült elkapniuk a rendőröknek, 2015 óta pedig ötezret.  Tavaly 304 támadás érte a magyar határt – a járőröket, gépkocsijukat, a határzárat –, 97 esetben hallatszott lövöldözés a szerb oldalról, idén 56 támadás történt és 13 lövés dördült el – mondta Bakondi György.

Egyre többször támadnak a rendőrökre

Bakondi György kiemelte, hogy a határra vigyázó rendőröket egyre több támadás éri. 2022-ben 304, idén már 9 rendőrre támadtak, közülük hárman megsérültek. 13 esetben lövés is dördült a határon, vagy annak közelében.

Arról a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt a sajtótájékoztatón, hogy milyen változások történtek a határvédelemben. Rétvári Bence elmondta, hogy a télen kezdték a határkerítés megerősítését és magasítását, amivel most végeztek. Közölte, hogy a 165 kilométeres szakaszt 15 kilométerrel meghosszabbították, a szögesdrótot megerősítették. A változtatásoknak köszönhetően nehezebben lehet létrát támasztani a kerítéshez, ami a migránsok egyik fő eszköze az illegális határátlépésben. 

Alig fizet az unió

Az államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarország 650 milliárd forintot költött a déli határ védelmére, a határzár kiépítésére, megerősítésére, folyamatos védelmére. Ugyan Magyarország az Európai Unió közös határát védi, az EU lényegében nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, azoknak csupán egy százalékát fizette ki. Rétvári Bence hozzátette, hogy az Európai Bizottság által indított számtalan eljárás ellenére Magyarország ugyanolyan kitartóan őrzi a déli határt, ahogy korábban, az illegálisan érkezőket visszafordítja, az embercsempészeket elfogja és bíróság elé állítja.

Új műszaki megoldásokat alkalmaznak 

A sajtótájékoztatón részt vett a büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese is. Farsang Tamás elmondta, hogy a büntetés-végrehajtás 2015 óta vesz részt a határvédelemben, beleértve a kerítés megépítését és megerősítését is. Most azt jelentette be, hogy olyan műszaki megoldásokat alkalmaznak, amik abban segítenek, hogy a migránsok minél nehezebben juthassanak át a határkerítésen, illetve ha megtörténik a behatolási kísérlet, annyira lelassítsa őket, hogy a rendőrök még a határ átlépése előtt odaérjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában