Az embercsempészeken múlik, ki jut át a határon

Bár csökkent a határon illegálisan átjutó migránsok száma, Bakondi György főtanácsadó szerint komoly veszélyt jelent az, hogy nem hatóságok, hanem az embercsempészek döntik el, ki jut át. Mutatjuk a legfrissebb adatokat.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Három határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság. A statisztika szerint szombaton egy jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök, akik az ország belsejében két határsértőt is elfogtak. Velük szemben idegenrendészeti eljárás indult.

A rendőrségi beszámolóból kiderült, az elmúlt héten az ország területén hat határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza, valamint tizenhárom személlyel szemben idegenrendészeti eljárást indítottak. Idén ez volt az eddigi legkevesebb intézkedés egy hét alatt, ami az illegális bevándorláshoz kapcsolódott. A megelőző héten, vagyis november 6-tól 12-ig a feltartóztatottak száma negyvenkettő volt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szokásos, napi összesítőjéből is látszik, hogy csökkent a déli határra nehezedő migrációs nyomás, hiszen november 19-én a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen négy ember ellen indult büntetőeljárás közokirat-hamisítás miatt.

Eközben Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy az Európai Unió javaslata, miszerint mindenkit be kell engedni, aki azt mondja, hogy politikai menedékjogot akar, és az elbírálást az adott ország területén kell megvárnia, semmissé tenné azt a magyar vívmányt, amelyet a magyar határ védelmében megvalósított a kormány, és amely Magyarországot a legbiztonságosabb országgá tette.

Kiemelte, Szerbiában komoly közbiztonsági kockázatot jelentenek az embercsempész-bűnbandák, mivel egyre erőszakosabban lépnek fel egymás ellen a különböző csoportok, ugyanakkor az európai emberekre is komoly veszélyt jelent, hogy nem a nemzetállamok hatóságai döntik el, ki léphet be egy adott ország területére, hanem az embercsempészeken múlik, ki jut át a határon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában