Újabb életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Delmagyar.hu

ILLUSZTRÁCIÓ: Karnok Csaba

Életveszélyes szintre emelkedett a szén-monoxid koncentrációja egy makói lakásban. Június 26-án délelőtt érkezett a bejelentés, miután a lakásban megszólalt az életmentő készülék. A makói hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, majd a helyszínre kérték a kéményseprő szakembereket is.

Megállapították, hogy a kéményben légdugó alakult ki, emiatt áramlott vissza a szén-monoxid a lakásba. A jelzőkészüléknek köszönhetően senki sem sérült meg, a lakóknál a mérgezés legenyhébb tünetei sem jelentkeztek.

A héten nem ez volt az első eset, hogy egy készülék jelezte a halálos gáz jelenlétét Csongrád-Csanád vármegyében. Hétfőn szintén egy makói társasház lakásában jelzett az érzékelő. Az esetben akkor sem sérült meg senki.

A Katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy nyáron is reális veszélyt jelent a szén-monoxid, a nagy hőségben megemelkedhet a hasonló esetek száma. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában