Adathalász emailben próbálkoznak a bűnözők

Most éppen távközlési szolgáltató nevével élnek vissza az internetes csalók. Adathalász emailt kaptunk.

Delmagyar.hu

Fotó: Illusztráció / Shuttersock

Szerkesztőségünk sem kivétel, az összes létező emailcímünkre érkezett már adathalász email a csalóktól. Ezúttal a Yettel távközlési szolgáltató nevével próbálnak visszaélni, számlalevélnek álcázzák a kísérletet. Ebben egy 1850 forintos elmaradásról értesítenek. Az email szombaton kora délután érkezett, ám a fizetési határidő péntek.

yettel-adathalász-csaló-átverés-email
E-mailben is próbálkoznak az adathalászok
Fotó: Delmagyar.hu

Az adathalász emailben az összeg nem kelt gyanút

A kevésbé gondos internetező egyrészt nem kezd gyanakodni az összeg miatt, a lenne még egy nulla a végén, az nyilván mindenkiben gyanút ébresztene, és elkezdene gondolkodni, azon, hogy miért is kellene neki ekkora összegű számlát fizetnie.

Másrészt viszont a lejárt határidő miatt megijedhet egy pillanatra az ember, és már kattinthat is az emailben kapott linkre.

Mi nem tettük, Önök se tegyék!

Az email nemcsak azért keltett bennünk gyanút, mert nincs semmilyen előfizetésünk az érintett szolgáltatónál, hanem azért is, mert már az email tárgyában hiba van: hiányzik az ékezet a megtekinthető szóból. Ugyanezt a hibát követték el az email szövegében is.

A számlaszám sem stimmel

Mi még nem láttuk az érintett szolgáltató egyetlen számláját, vagy számlaértesítőjét sem, így nem tudjuk megmondani, hogy így néz-e ki a számlázási azonosító ennél a társaságnál. Nem lennénk azonban meglepődve, ha nem. Amiben viszont biztosak vagyunk az az, hogy a számlaszám nem stimmel, annak legalább 16 jegyűnek kellene lennie. 

A feladó emailcíméből is kiderül, hogy nem a távközlési cég a feladó.

Így ha Önök is kapnak ilyen emailt, ne kattintsanak a linkre!

Szinte minden cég nevében próbálkoztak már

Nem ez a társaság az egyetlen, amelyiknek a nevében csalni próbálnak a bűnözők. Rendszeresen fordul elő a közműszolgáltatókkal is ugyanez, próbálkoztak már a Magyar Posta nevével is, de nem úszta meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató sem. 2020-ban a WHO nevében a koronavírusról küldtek csaló emaileket. Szerkesztőségünk a legviccesebbnek eddig azt találta, amikor a rendőrség nevében érkezett levél a Délmagyarország munkatársainak email-címeire, és ez nemcsak egyszer fordult elő.

Nemcsak Magyarországon próbálkoznak a bűnözők, Az Egyesült Királyságból is érkeztek már hírek adathalászatról, de a világ bármely nyelvén kezdjük el böngészni a híreket, biztosan találunk hasonló hírt.

Ezekre figyeljen oda, hogy ne váljon áldozattá!

Bár az internetes bűnözők számos módon próbálkoznak, ha néhány dologra odafigyel, alaposan megnehezítheti a dolgukat. A rendőrség is adott ki ilyen tájékoztatót már. 

  • ellenőrizze a feladó emailcímét! Ha csalóktól jött a levél, a feladó címe nem hasonlít annak a szervezetnek az emailcímére, amelynek a nevében küldték.
  • Figyeljen a helyesírásra, a nyelvhelyességre! A csalók sokszor nem magyarok, így a sablonszövegüket fordítóprogramok segítségével írják át magyar nyelvűre. Ezek a programok azonban – a mi szerencsénkre – pontatlanul fordítanak, magyartalan kifejezéseket, helyesírási és ragozási hibákat vétenek. Számos esetben mondatonként váltogatják a magázó és a tegező formulát.

A posta és a csomagküldő szolgálatok nevében gyakran nemcsak emailben, hanem sms-ben is próbálkoznak. Ekkor erre figyeljen oda:

  • Ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
  • A csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
  • Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Nagyon hatékonyan dolgoznak mostanában a telefonos csalók, akik jellemzően valamely bank nevében telefonálnak. Velük szemben ezek a hatékony megelőzési módszerek:

  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ha gyanús a hívás, bontsa a vonalat és hívja a bankja hivatalos telefonszámát, érdeklődjön, hogy keresték-e önt.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!

Van segítség!

Ha véletlenül mégis áldozatul esne ilyen, vagy hasonló családnak, forduljon bátran az Áldozatsegítő Központhoz, ahol tisztában vannak vele, hogy mindennaposak a hasonló csalások. A szegedi központ Koordinátora, Kereszty Ágnes podcast-adásunkban is elmondta, hogy ki és hogyan kaphat segítséget. A szervezetet Szegeden a Sólyom utca 2. szám alatt találják. Telefonszámuk: 0662/795141.

Az Áldozatsegítő Központokhoz nemcsak azok fordulhatnak, akiket internetes csalók vertek át. Bármilyen bűncselekmény áldozatává válik valaki, a központokban segítenek, amiben tudnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában