Sanyargatással is vádolják a hat román embercsempészt

2019.09.24. 15:29

51 személyt juttattak át Magyarországra: sanyargatással is vádolják a hat román embercsempészt

A Csongrád Megyei Főügyészség a sértett sanyargatásával, bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat hat román állampolgárságú férfival szemben, akik 2017. év augusztusában követtek el bűncselekményt.

A vádirat szerint a vádlottak egy a jelenleg Romániában szabadságvesztés büntetését töltő férfivel állapodtak meg 2017. év nyarán abban, hogy az Európai Unió területére történő belépési jogosultsággal nem rendelkező migránsokat juttatnak át pénzért cserébe a román-magyar államhatáron. Ezt követően bejárták a tervezett embercsempészés útvonalát, figyelve a rendőri jelenlétet, az ellenőrzések gyakoriságát, megosztották egymás között a feladatokat is.

szeged és A szervezet vezetője több száz eurót ígért a vádlottaknak, akik 2017. augusztus 16. napján indultak el Bukarestből két autóval, majd Aradon két kisbuszt béreltek, azok ablakait még Romániában sötét színű fóliával lefedték, hogy ne lehessen belátni. A kisbuszokba Temesváron egy parkban migránsokat vettek fel, majd a magyar határ felé indultak a kisbuszokat autóval felvezetve. A határhoz érve az illegális határátlépőket kiszállították, majd gyalogosan átkísérték Magyarország területére, ahol a gépkocsik határátlépését követően őket ismételten felvették. A vádlottak 51 főt juttattak át illegálisan a magyar határon.

Az átjutást után az egyik kisbuszt a rendőrség ellenőrzés alá vonta és megállította. A kocsiban tartózkodó három vádlott kiugrott, a kukoricásba szaladt és visszament Romániába, míg a raktérből 34 iraki állampolgárt állítottak elő. A hátul haladó kisbusz kihasználva a rendőri ellenőrzést, azt kikerülve továbbhajtott és csak mintegy egy óra múlva vonták ellenőrzés alá és állították elő az abban tartózkodó 17 iraki állampolgárt. A kisbuszokat felvezető, cselekményt szervező román férfinek egy másik vádlottal a rendőri intézkedéseket észlelve sikerült visszafordulnia és visszajutnia Romániába.

Mindkét kisbusz vonatkozásában megállapítható, hogy az illegális határátlépők zsúfolt elhelyezkedése, a gépkocsik adottságai miatt mintegy 40 perc elteltével már jelentős testi és lelki gyötrelmeket éltek át az abban szállított személyek.

A Csongrád Megyei Főügyészség a hat vádlottal szemben többszörösen minősülő embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A vádlottak a bűncselekményt bűnszövetségben követték el. A hat vádlott közül kettőt a magyar rendőrök őrizetbe vettek, további négy személy európai elfogatóparancs alapján került átadásra és letartóztatásra. A szervezetet irányító román állampolgár ideiglenes átadását a főügyészség kezdeményezte, amelynek végrehajtása az európai uniós ügyészi szerv, az EUROJUST közreműködésével folyamatban van.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában