"1956-ban a mánál fontosabb lett a holnap"

2019.10.23. 21:39

Misével és színdarabbal emlékeztek Mórahalmon

Ünnepi misével és egy színdarab bemutatásával is emlékeztek a mórahalmiak az 56-os forradalomra szerdán. Angyalné Kovács Anikó mondott ünnepi beszédet, aki szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc azért is különleges, mert akkor a mánál fontosabb lett a holnap.

Munkatársunktól

A pesti srácokról készült színdarabot mutatták be az Aranyszöm Rendezvényházban. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

Idén is megemlékezést tartottak Mórahalmon az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján október 23-án. A program 17 órakor misével kezdődött a Szent László templomban. Ezt koszorúzás követte, ahol a szervezők mindenkit arra kértek, hogy egy szál virág elhelyezésével közösen hajtsanak fejet a történelem hősei előtt. Ezután 19 órakor pedig Angyalné Kovács Anikó mondott ünnepi beszédet.

– 1956 soha el nem évülő felelősséget rakott a vállunkra. Nekünk a szabad Magyarország polgárainak nagyobb gonddal és tisztább lélekkel kell őrködnünk nemzeti létünk méltósága fölött – fogalmazott a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola intézményvezetője. Hozzátette: több mint három évtized kellett ahhoz, hogy az 1956-ban vérrel és verítékkel kivívott szabadságot 1990-ben visszaszerezzük, és végre megszabaduljunk az árulással behívott szovjet csapatoktól, az idegen megszállásról.

A pesti srácokról készült színdarabot mutatták be az Aranyszöm Rendezvényházban. FOTÓ: KARNOK CSABA

Angyalné Kovács Anikó szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc azért is különleges, mert akkor a mánál fontosabb lett a holnap. Az intézményvezető azt is elmondta, hogy 1956-ban bebizonyították a forradalmárok, hogy nincs következmények nélküli világ, a tettekkel el kell számolni.

– Túlzás nélkül kimondhatjuk, hogy aligha van a közelmúltunknak olyan darabja, amit annyira átitatott volna a felelősségtudat, mint 1956 eseményeit, történeteit – jelentette ki Angyalné Kovács Anikó. Az intézményvezető felelevenítette a forradalom budapesti eseményeit, és hangsúlyozta a Dél-Alföld, azon belül pedig Szeged szerepét is.

Az ünnepi beszéd után a Pesti Művész Színház előadásában, Harsányi Gábor rendezésében 19 órától a Mártírok (Pesti srácok) című színdarabot mutatták be, az Aranyszöm Rendezvényházban.

Mórahalmon egyébként az ünnepi még az ünnepi mise előtt megtartották a megválasztott képviselő-testület alakuló ülését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában