Helyi közélet

2019.11.21. 11:38

100 millió a kóbor ebek ivartalanítására

Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, amit a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a legelfogadhatóbb módon csökkenteni, ezért az agrártárca 100 millió forintot biztosított az állatmenhelyet működtető szervezeteknek a gondozásukban álló kutyák ivartalanításra. A támogatás által összesen húsz szervezet csaknem háromezer eb ivartalanítását finanszírozhatja.

K. A. R.

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője lapunknak elmondta, működésük óta, vagyis már 20 éve nagy hangsúlyt fektetnek az ivartalanításra.

– Fontos lenne a társadalom részéről a felelős állattartás, vagyis hogy ne engedjék a nem utódképzésre tenyésztett állatok szaporodását, hiszen a legtöbb kóbor állat ebből adódik. Üdvözöljük azokat a forrásokat, amelyek a probléma kezelését és az odafigyelést segítik, ilyen például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) segítsége is – emelte ki.

Seres Zoltán hozzátette, az önkormányzatoknak is nagy felelőssége van ebben, forrást kellene biztosítaniuk erre a célra, valamint érdemes lenne minden településen az ebadót is bevezetni, ami magába foglalná a kötelező mikrocsippel, oltásokkal, féregtelenítővel történő ellátását az kutyáknak, ugyanis sokan nem szánnak erre pénzt és silány körülmények között tartanak állatot.

A szaktárca az ivartalanításra szánt pénz mellett arra ösztönzi az embereket, hogy minél többen fogadjanak örökbe házőrzőt. A Nébih nemrégiben mutatta be a „Fogadj Örökbe” című kiadványát, amivel segíteni szeretnénk azoknak, akik a menhelyről fogadnának örökbe. Ne feledjük azonban, hogy az állattartás felelősséggel jár, ezért a „Kutyakötelesség” című könyv jó iránymutatást adhat a gazdiknak, amit szintén a Nébih honlapján érhetnek el az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában