Növényi hamburgerpogácsa a gyorsétteremekben, alternatív fasírt a konyhában

2019.11.29. 07:00

A műhús már a spájzban van

Hiába szavaz a magyarok döntős többsége a húsra, a különböző növényi készítmények egyre inkább képesek alternatívát kínálni. Rövid távon nincsenek veszélyben az állattartók és a hentesek, a szakma azonban készül a jövőre.

Kovács András

Húsmentes hamburger pogácsával.

Fotós: Karnok Csaba

Magyarországra minden begyűrűzik, így a műhús is, a két nagy hamburgeres lánc közül az egyik már Szegeden is beleteszi a zsömlébe ezt a pogácsát, miközben a másik dupla hazai libamájjal csábít. Az utóbbihoz lett volna inkább gusztusunk, ám ahogy az egyik ősi indián közmondás tartja, a műhúsos hamburger próbája az evés.

Nem vagyok nagy hamburgeres, de ha ezt teszi elém az egyik lányom, nem veszem észre a turpisságot, talán csak kissé alul fűszerezettnek érzem a pogácsát, amiről laikus nem igen szúrja ki, hogy nem húsból van. 1120 forint volt egy whopper szendvics, forintra annyi, mint a rendes marhahúsos. Olvasóinkat is megszavaztattuk, 35 százalékuk kipróbálná a húsmentes hamburgert.

Az ember ragadozó

Nemrégiben az egyik élelmiszermulti is jelentkezett az alternatív termékkel, egyszerre kettővel is, a Next Level Meat hamburgerrel és „darált hússal” szállt be a versenybe. Csütörtök reggel mindkettő kapható volt Szegeden ráadásul 29 százalékos árengedménnyel, igaz, meglehetősen közeli lejárati dátumokkal. – Darált hús helyettesítésére – írták az egyikre, ám a 3087 forintos kilónkénti ár azért drága. Ez viszont zöldborsó-, búza- és szójafehérjéből és 100 százalékban vegán. Az azonos kedvezménnyel kínált Burger pogácsa kilója 3740 forint volt.

Húsmentes hamburger pogácsával, csak növényi alapanyagból készült hamburger.

Fotó: Karnok Csaba

– Nem járok gyorséttermekbe, szerintem az ember húsevő, ragadózó – válaszolja felvetésünkre Bognár Zsolt. A Mars téri húsüzlet hentese hozzáteszi, van vegán étterem Szegeden, de ott sem járt még. Úgy véli, nem kell félteni a munkájukat az állattartóknak és a henteseknek sem.

Üvegházhatás

– Nincs minden nap hús az asztalon, de hétvégén biztosan kerül – válaszolta kérdésünkre Katona Anett, aki jóízűen falatozta a sült kolbászt az egyik büfé előtt. Még jobban ízlett ez kisfiának, Ábelnek, aki az első falat után félreérthetetlenül jelezte, kér még. – Gondolkoztam már, hogy egyszer növényi darált húst veszek az igazi helyett, de eddig nem vettem rá a bátorságot – mondta, hozzátéve, nem zárkózik el attól, hogy kipróbálja az újat.

Az biztos, hogy az egészet nem lehet azzal lesöpörni, hogy a tatárbifsztek és a jól megfőtt körömpörkölt az igazi. Éppen tegnapi számunkba írtuk, hogy a közlekedésből származó üvegházhatású gázok az összes kibocsátás 14 százalékát teszik ki, míg az emberi fogyasztásra szánt állatok által termelt 18,5 százalék. A „húspótló” gyártása közben minimalizálták a környezetterhelést, így a klasszikus marhahúsos pogácsa előállítása során kibocsátott szén-dioxidnak mindössze 9 százaléka jut egy mentes hamburgerre.

Állattartók

A klíma- és állatvédők egyre hevesebben követelik az állattartás jelentős korlátozását. Tény, hogy Nyugat-Európában, illetve a tengerentúlon óriási összegekből fejlesztik ezeket a termékeket, a hagyományos állati készítmények valóban vetélytársat kaphatnak már középtávon is a műhúspiac növekedésével.

Bognár Zsolt: Nem szeretem a műételeket.

A húslobbi feladata, hogy bebizonyítsa, az innováció, a technológia és a tenyésztés újdonságai garantálják, hogy fenntartható legyen az állattartás, s hosszú távon egyre kevesebb károsanyag-kibocsátása mellett, kisebb állománnyal lehessen elérni egyre nagyobb hozamokat.

Egyértelmű jelölés kell

– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a polcokon megjelenő alternatív termékek nevükben és feliratukban is egyértelműek legyenek, ne szerepeljen a csomagoláson az a szó, hogy hús, úgy sem, hogy húshelyettesítő, mert nem az – mondta Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az a fogyasztói tendencia, hogy egy termék minél kevesebb összetevőből álljon, ezekbe az alternatív húspogácsákban sok minden van, nem nagyon lehet előállítani adalékanyagok és tartósítószer nélkül. Hangsúlyozta, ez ma még drága, valamint inkább egészségügyi, etikai okokból választja egy szűk fogyasztói réteg, így rövid távon nem veszélyezteti a hagyományos húsfélék piacát. A szakember ugyanakkor elismeri, ha a technológiai fejlődés sebessége fennmarad, és az alternatív termékek íze és állaga közelebb kerül a hagyományos húshoz – és sikerül az önköltségi árakat is leszorítani -, akkor már komolyabb piaci alternatívát jelenthet a fogyasztók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában