Helyi közélet

2019.11.29. 09:27

Építészeti emlékeket gyűjtöttek össze

A Móra Ferenc Múzeum és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös NEWTRAD nevet viselő határon átnyúló pályázatának záróakkordjaként konferenciát tartottak csütörtökön délután a Fekete házban.

Több tízezer fotó készült a térségben található épületekről. Felvételünkön a szegedi Napsugaras Tájház látható. ARCHÍV FOTÓ: SCHMIDT ANDREA

A projekt célja az volt, hogy feltérképezzék és dokumentálják a szegedi nagytáj építészeti emlékeit, adatokat gyűjtöttek a településképre, hagyományos építőanyagokra, házhasználatra, telekelrendezésre vonatkozóan, közel 130 település épületeit fényképezték le, tizenkétezer fo­­tó készült a magyar oldalon. A konferencián néprajzkutatók, építészek ismertették a népi építészettel kapcsolatos kutatásaik eredményét. Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója elmondta, elsősorban a tájunkon található építészeti kincsek megismerésének és megőrzésének érdekében vágtak bele a kutatómunkába, valamint az igazgatónő reményét fejezte ki a további együttműködést illetően is. Bárkány Ildikó a Móra Ferenc Múzeum nevében megköszönte az intézet megkeresését, és ő is kiemelte, a projekt lezárult, de számos ponton lehetne folytatni a megkezdett munkát, és tovább kutatni. A konferencia végén bemutatták a kutatás tapasztalatairól készült kötetét is, amelyet Szi­lágyi Mária és Kerner Gábor írt, s magyar és szerb nyelven is elérhető. A könyv építészeti út­­mutatást kínál mindazoknak, akik új otthonukat a régi hagyományokra alapozva szeretnék felépíteni.

Több tízezer fotó készült a térségben található épületekről. Felvételünkön
a szegedi Napsugaras Tájház látható. ARCHÍV FOTÓ: SCHMIDT ANDREA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában