Tél a tanyagondnokoknál

2019.11.25. 13:30

Forgatókönyvvel várják Mórahalmon a rendkívüli időjárási körülményeket

Naponta közel 40 tanyát és hatvan embert keres fel a négy mórahalmi tanyagondnok, akik a hideg időben arra is odafigyelnek, van-e elég tűzifájuk az ellátottaknak.

Arany T. János

Czetter Imre tanyagondnok egy körben kilenc tanyára viszi az ebédet. FOTÓ: FRANK YVETTE

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere egy korábbi rendezvényen elmondta, a Szeged környéki szórt tanyavilágból Alsó-tanyaközpontként létrejött Mórahalmon komoly örökségnek tartják a tanyai hagyományokat, az ott élt nemzedékek által felhalmozott tudást. – Az országban elsőként Mórahalmon indult tanyagondnoki szolgálat – közölte a polgármester, aki hangsúlyozta, a tanyagondnokok óriási munkával, hatalmas területen sok embernek nyújtanak speciális szociális szolgáltatásokat.

Kiemelt figyelem

– Mórahalom kiemelt fontosságú feladatának tartja a külterületen élő tanyai lakosok részére nyújtott szociális alapszolgáltatások működtetését. A tanyagondnoki szolgálat a gondozási központtal együttműködve biztosítja ezeket a szolgáltatásokat a szociálisan rászorulók részére. Télen a négy tanyagondnok különös figyelmet fordít az ellátottakra – kezdte Jósa Adrienn, a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Mórahalmi Tagintézményének vezetője.

A szakember elmondta, minden évben készül egy összehangolt forgatókönyv, amely egy hirtelen jött téli hóesés, vagy hideg esetén gyors és hatékony megoldást tud nyújtani. A civil szervezetekkel, család- és gyermekjóléti szolgálattal is együttműködnek, hogy a segítségre szorulók időben az ellátórendszer látókörbe kerüljenek.

Czetter Imre tanyagondnok egy körben kilenc tanyára viszi az ebédet. FOTÓ: FRANK YVETTE

Ügyeleti rendszer az ünnepek alatt

– Figyelemmel kísérjük a rendelkezésükre álló tűzifa mennyiségét. Amennyiben szükséges, segítséget nyújtunk a települési támogatási igény benyújtásában. A két ünnep között, amikor hat munkaszüneti nap is lesz, ügyeleti rendszer működtetését tervezzük, akkor is felkeressük majd az egyedül élő, idős, beteg ellátottakat – tette hozzá a tagintézmény-vezető.

Téli gumi és jégoldó

A tanyagondnokok naponta 35-40 tanyát, közel 60 embert keresnek fel, több mint 100 kilométert autóznak. – Az utak minőségét az időjárás is befolyásolja, ezért fontos, hogy a járművek megfelelő műszaki állapotban legyenek. Minden gépjárművet felkészítettünk a téli időszakra: a jó minőségű téli gumiabroncs mellett fagyálló szélvédőmosóval, jégoldókkal szereltük fel az autókat – tájékoztatott Jósa Adrienn.

Az útvonalra is figyelnek

A Móraép Kft. a tanyagondnoki szolgálat gépjárműveinek akadálymentes közlekedésére is odafigyel. A tanyagondnokok útvonaltervet készítettek, így rendkívüli időjárási körülmény esetén gyorsan és hatékonyan meg tudják tisztítani az érintett útszakaszt.

Támogatások

A közelmúltban Mórahalmon tartottak konferenciát a harminc éves falu- és tanyagondnoki szolgálat évfordulója alkalmából, amelyen Kis Miklós, az Agrárminisztérium agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, költségvetési forrásokból, illetve uniós támogatásból jelentős összeget fordít a kormány a tanyákon lakók életminőségének javítására. A kormány 2011 óta minden évben meghirdeti a tanyafejlesztési programot, erre 2013 óta 724 településről, az egész Alföld területéről pályázhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában