Helyi közélet

2019.11.28. 07:39

IC-járatokat veszít Kistelek az új vasúti menetrenddel

Hétköznapokon kettő, vasárnapokon három InterCity-párt veszít el Kistelek az új vasúti menetrendnek köszönhetően, azok ugyanis december 15-től nem állnak meg a településen. A változtatás más városokat is érint, Kecskeméten már petíció is indult.

Munkatársunktól

Új vasúti menetrend lép életbe december közepén. Ebben lesz Csongrád megyét érintő, jelentős változtatás is: naponta két pár olyan InterCity-vonat közlekedik majd Szeged és Budapest között, amely a végállomások között sehol nem áll meg, így a jelenlegi 142 helyett 124 perc alatt teszik meg a távolságot. Mindezek mellett a Szent Gellért InterCity helyett Televonatok közlekednek majd vasárnapokon, amelyek csupán Zug­­lóban, Kőbánya-Kispesten és Kecskeméten állnak meg a fő­­város és a csongrádi megyeszékhely között.

Ez természetesen jó hír azoknak, akik ezen városok között ingáznak, kevésbé jó azonban azoknak, akik például Kistelekről utaznak vonattal Szegedre vagy a fővárosba. Tőlük ugyanis több vonatjáratot elvettek, cserébe pedig a megmaradók az ed­­dig megszokottól eltérő indulási és érkezési idővel közlekednek majd, ráadásul az eddiginél hosszabb menetidővel.

Vasárnaponként három, a hét többi napján két pár vonatot veszít el az új menetrenddel Kistelek. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

A december 15-én életbe lé­­pő menetrenddel kapcsolato­san van, aki már lépéseket is tett: a kecskeméti Szövetség a Hírös Városért Egyesület on­­line petíciót indított, amelyben kiemelték, pont a nap leg­­forgalmasabb időszakaiban maradnak majd az utasok IC-járat nélkül.

A megmaradt járatokon garantált a túlzsúfoltság, valamint a várakozási idő és a késés növekedése. Az aláírók ezért azt kérik, hogy a tervezett menetrendet még be­vezetése előtt vonják vissza. Az eddig bevált ütemes menetrend megtartását kérte Botka László szegedi polgármester is Homolya Róberttől, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatójától.

A változtatással kapcsolatosan megkérdeztük Nagy Sándort, Kistelek polgármesterét is. Ő úgy fogalmazott, nem örül neki, ugyanakkor megérti, hogy a direkt járatokra is szükség van. – A kistelekiek ugyanakkor már megszokták, hogy minden órában megáll egy vonat a városban – tette hozzá. Hozzá egyébként lakossági panasz még nem futott be a tervezett menetrend-módosítással kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában