Vigasság a Művelődési Házban

2019.11.15. 18:09

Márton napi lámpások készültek Zákányszéken – fotók

Márton-napi vigasságot szerveztek pénteken a zákányszéki Művelődési Házban. Az óvodások a Lúdas Matyit nézték meg együtt, majd lámpást készítettek és azzal vonultak végig az utcákon.

Munkatársunktól

Zákányszék, Márton napi kézmûveskedés fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Márton-napot ünnepeltek péntek délután Zákányszéken. A Művelődési Ház az óvodásoknak szervezett hagyományőrző rendezvényt, a programra azonban bárki eljöhetett. Meg is telt az intézmény: mintegy hetven gyerek és szüleik vettek részt az eseményen. A nagyterem mozivá változott erre az alkalomra, a vászonra pedig stílszerűen a Lúdas Matyi került. Dargay Attila 1977-es rajzfilmje bebizonyította, hogy a mai kor ízlésének is megfelel: a kicsiket végig lekötötte az egy órás film. Ezt követően persze már igényelték a mozgást, rövid szaladgálás után azonban újra asztalhoz lehetett őket ültetni. A művelődési ház kézműves szakköre aktuális foglalkoztatóval készült számukra: befőttes üvegből lámpást készíthettek. Az előre feldrótozott edényekre csillámos alakokat vagy papír borítást ragaszthattak, de akinek úgy tetszett, akár meg is festhette az üveget.

- Azért rakok rá csillámos szívecskéket, mert azt akarom, hogy nagyon szép legyen – mondta az ötéves Klaudia, aki azt is elmagyarázta, hogy azért kell lámpást készíteni, mert Márton nap van. A hatéves Máté kevesebb csillámot és több papírt használt lámpásához, melyre még egy kis masnit is kötött édesapja segítségével. Porcukros pólója azt is elárulta, hogy közben nassolt. – Három fánkot ettem – jelentette, majd nyúlt is a következőért. A rendezvényen ugyanis Márton napi finomságokkal is megvendégelték a kicsiket: négy kiló lisztből sütöttek nekik az óvoda konyháján csőregefánkot. Ez láthatóan jobban fogyott, mint a zsíros kenyér, amivel szintén kínálták őket.

Miután mindenki befejezte a kézműveskedést, a gyerekek lámpás felvonulást tartottak a művelődési ház és a templom között. Ezt követően táncházzal is készültek a szervezők azoknak, akik még nem fáradtak el eléggé.

Német hagyomány a felvonulás

Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A gyerekek, kisgyerekes családok ilyenkor járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában