Helyi közélet

2019.11.26. 11:41

Nagyon nem mindegy, honnan hozzuk be a leanderhajtást

– December 14-én szigorodnak a növényegészségügyi előírások, és ezek minden külföldről hazautazót érintenek – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

K. A.

Szeged, 20191125. Leander illusztráció. Nem mindegy melyik országból hozzuk be a leander hajtást. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Az új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kisebb, fogyasztási mennyiségben be­hozott növények és a belőlük készült termékek kapcsán.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos növényeknél akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba, így Magyarországra is. Az utazók ugyanis a déli országokból vagy egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon beszerzett, de akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növényeken és terméseken nálunk nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal. Kockázatos lehet például egy nyaralásról hazahozott leanderhajtás elültetése is.

Jobb az óvatosság, és a hazai, ellenőrzött forrásból származó leander. FOTÓ: FRANK YVETTE

Ez utóbbi a gyakorlatban is érdekes, a görög útról hazaérő háziasszonyok szívesen hoznak leandert, ám nem mindegy, honnan. Az Európai Unión belülre nem vonatkoznak ezek az előírások, vagyis Görögországból szabad, ám hiába szép Macedóniában is, onnan már tilos. Az más kérdés, hogyan lehet ezt ellenőrizni. A Nébih szerint azonban közös érdek, hogy az utazásokról – a kockázatok csökkentése érdekében – sem az Unión kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzon senki haza növényt. Az új szabályozással érintett fajok végleges listáját tartalmazó jogszabály legkésőbb december elején jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában