135 éves a Csillagbörtön

2019.11.26. 06:44

Sztálin legjobb tanítványa is raboskodott a falai között

Az ország talán leghíresebb börtöne. A legveszélyesebb bűnözők kerülnek ide. Egykor nemcsak köztörvényes bűnözők, hanem politikai elítéltek is voltak a falai között. Rákosi Mátyás, Demény Pál, Kádár János és Szálasi Ferenc töltötte büntetését Szegeden. 1944-45 fordulóján pedig hadifogolytábor volt a Csillagbörtönben.

Jeszenszky Zoltán

 

- Volt idő, amikor Rákosi Mátyás, Demény Pál és Szálasi Ferenc is a börtön lakója volt. A köztörvényes elítéltektől elkülönítve, a politikai foglyok között őrizték őket. A levéltári iratok alapján Rákosi zárkáját is azonosítani tudtuk. Most is meg van. A Csillag közepén volt. Az őrparancsnok irodája utáni második zárka volt, hogy mindig szem előtt legyen – mondta Nagy István, bv. főhadnagy, aki csaknem egy évtizede kutatja a Szegedi Fegyház és Börtön történetét. Már egyetemista korában érdekelte a história. 14 éve dolgozik a büntetés-végrehajtásban, nevelőtiszt, vagy ahogy mostanában nevezik, reintegrációs tiszt.

A Csillag történetéről mesélt lapunknak! Keresse cikkünket a keddi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában