Jancsika autistagyanús

2019.11.29. 14:35

Takaró Erikának és férjének szobányi bútora sincs – 2 kisgyerekkel élnek egy albérletben

A vásárhelyi Takaró Erika és férje, Békési János albérletben él és nevel két gyereket: a 3,5 éves autistagyanús Jancsikát – még nem beszél, csak egy-két szót tud – és a 2 esztendős Rebekát. Anyagi gondokkal küzdenek, saját lakásba nem is tudnának költözni, mert egy szobányi bútoruk sincs.

Imre Péter

Együtt a család: János, Erika és a két gyerkőc, Jancsika és Rebeka. FOTÓ: IMRE PÉTER

Fotó: Imre Péter

 

– Előadások szervezésével foglalkozom egyéni vállalkozóként, és drámákat is írok. Ezek időszaki tevékenységek, nem járnak rendszeres és állandó keresettel – mondta a 40 éves Békési János, aki feleségével, a 28 esztendős Takaró Erikával albérletben nevel két gyereket, a 3,5 éves Jancsikát és a 2 éves Rebekát. Erikának sincs állandó munkája, jelenleg 8 órában, de ideiglenesen helyettesít egy kézbesítőt a postán. Átlagban 30–40 ezer forint jut egy személyre havonta, felhalmozódnak a fizetetlen számlák.

Nehéz hónapok

– Júniustól szeptemberig lenullázódunk, sőt mínuszba megyünk, decemberig utolérjük magunkat, következik három-négy jobb hónap, majd jön a tavasz és a nyár, és minden kezdődik elölről. Egy-két nehezebb hónap elég ahhoz, hogy legyen még pár nehéz – vázolta helyzetüket Erika, aki korábban párjával együtt szintén színészkedett, járta az országot, az érettségi mellett segédszínészi képesítése van. Azért sem vállalhat állandó munkát, mert nem tudják megoldani a gyerekek tartós elhelyezését. – Rebekát a bölcsődébe csakis akkor veszik fel, ha van munkám, viszont addig nem tudok elhelyezkedni, amíg nem veszik fel az intézménybe. Igazi 22-es csapdája – mondta Erika. A speciális nevelést, foglalkozást igénylő Jancsika októbertől az Aranyossy Ágoston óvodájába jár, ahol képzéseken vesz részt. – Jól fejlődik. Érdekes, az oviban sok mindent megcsinál, amit itthon nem. Az a fegyelem, rend jót tesz neki – jegyezte meg Erika és János.

Jancsika

– Több orvosnál voltunk, azt mondták: gyerekkori autizmusa lehet – olyan tüneteket produkál –, és enyhe értelmi fogyatékosságot feltételeznek nála. Sajnos a vizsgálatok során nem volt együttműködő. Kortársaival nem foglalkozik, csak a felnőttekkel. Az is probléma, hogy csak túrós buktát, kiflit, zsemlét és sült húst hajlandó enni. Azt, amit megszeretett, megszokott. Nagyon aggódunk érte – mondta, sorolta felváltva Erika és János. Azzal folytatták: a kisfiú nem beszél, csak egy-két szót tud, mint például apa és anya, ezeket is ritkán mondja. Játékkal és képeskönyv-nézegetéssel is csak percekig tudja magát elfoglalni, utána vált.

A vásárhelyi karácsonyi család: Takaró Erika, Békési János, Jancsika és Rebeka. Fotó: Imre Péter.

Segítenek nekik

Elárulták: akadnak, akik segítenek nekik, az Aranyossytól és rokonoktól is kaptak már ruhákat, újat nem nagyon vesznek. Nem tudnak. Igyekeznek a gyerekeknek családias hangulatot teremteni, fejlesztő já­­tékokat, eszközöket vásárolni, ez karácsonykor is így van, lesz: – Nem nagy dolgokat, apró figyelmességeket veszünk egymásnak, a gyerekeknek pedig valamilyen játékot. És igyekszünk békességben, szeretetben ünnepelni – közölte Erika.

Önálló élet

Albérletben élnek, szeretnének egyszer saját otthont, kertes házat. De az önálló élethez szinte semmijük sincs. – Amit látsz, abból szinte semmi sem a miénk, a lakást bútorozottan béreljük. Két ágyunk és két televíziónk – utóbbiakat ajándékba kaptuk –, és pár apróbb bútor, gyerekszék, gyerekasztal van, saját hűtőnk, mosógépünk nincs. Ez kevés az önállósághoz – sorolta Békési János.

A beszélgetés végén visszatértünk Jancsikához. Ahogy elmondták, félnek a megbélyegzéstől, attól, hogy felnőtt­ként milyen lesz a sorsa. Eb­­ben a kérdésben is szívesen fogadnának megértő, szakértő segítséget.

Jóakarat hídja

A lapunkban bemutatásra kerülő 12 család számára a jóakaratforintokat december 15-éig várjuk a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886 OTP Banknál vezetett számlaszámára. Akinek kérdése, vagy más jellegű felajánlása van, a 62/567-825-ös telefonszámon jelentkezhet munkaidőben. Bútort, műszaki cikket és egyéb tárgyi adományokat csak abban az esetben fogadunk, ha azok megfelelő állapotúak, és a támogatott családoknak valóban szükségük van rá. Ezeket előzetes egyeztetés után a helyileg illetékes Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász irodájába vihetik el a felajánlók, vagy közvetítésünkkel közvetlenül a kiválasztott családnak is átadhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában