Új világi vezető és új rabbi Szegeden

2019.11.27. 14:41

Új lendületet kapott a szegedi zsidó hitközösség

Áprilisban új világi vezetője, nemrégiben pedig új rabbija lett a Szegedi Zsidó Hitközösségnek. Buk István és Kendrusz Attila célja, hogy élettel teljen meg a világ negyedik legnagyobb zsinagógája és annak környéke.

Hajó Edina

Buk István fél éve lett a zsidó hitközség elnöke, Kendrusz Attila pedig november eleje óta rabbijelölt Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Április végén Buk Istvánt választották a Szegedi Zsidó Hitközség elnökévé, miután a posztot 23 éve beöltő Lednitzky András már nem jelöltette magát. A közösség úgy döntött a munkát Buk István folytathatja. – Eszembe sem jutott nemet mondani, családi hagyomány ez nálunk, így örültem, hogy csinálhatom – mondta a posztot már fél éve betöltő vezető. Megtudtuk ő Szentesen nőtt fel, itt édesapja volt a hitközség elnöke, bár az kisebb közösség volt, mégis volt alkalma belelátnia annak működésébe. István 1965 óta él Szegeden, a zsidó közösség elöljáróságának 5 éve tagja.

Népszerűbb a zsinagóga a turisták körében

Két nagy célt tűzött ki maga elé, amikor elvállalta a felkérést, az egyik a zsinagóga belső felújítása, ami még várat magára és állandó gondot jelent a tető beázása, ami pont az orgonát veszélyezteti. Buk István elmondta, pályázati forrásokat és vállalkozót keresnek erre. Arra viszont büszke, hogy rendbe tetették a kertet és a zsidó temetőt is. – Úgy néz most már ki a zsinagóga kertje, ahogy anno megálmodták. Annak nagyon örülök, hogy kezdi betölteni a hely a funkcióját. Azt látom, hogy kismamák sétáltatják a gyerekeket, akik a fűben játszanak, lassan élettel telik meg a zsinagóga és környéke – fogalmazott. Azt is hozzátette, a turisták körében is egyre népszerűbb Magyarország második legnagyobb zsidó temploma, idén nyáron ugyanis megduplázódott a látogatók száma, az előző évhez képest.

Buk István fél éve lett a zsidó hitközség elnöke, Kendrusz Attila pedig november eleje óta rabbijelölt Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Új egyházi vezetőt kerestek

A másik nagy célja, az volt, hogy olyan egyházi vezetőt találjon, aki mindig rendelkezésre áll. – Az előző rabbi Schwarcz Péter heti két napot töltött csak a Szegeden, én úgy gondolom, egy ekkora városnak szüksége van rabbira, akinek elsődleges feladata, hogy a szegedi zsidó hitközség első számú vallási vezetője legyen. Ehhez elengedhetetlen, hogy szegedi vagy környékbeli legyen – fogalmazott. Így esett a választás Kendrusz Attilára, aki november elsejétől rabbijelöltként látja el a tisztséget. – Jelenleg a rabbiképzőbe járok, egy mentor – Radnóti Zoltán főrabbi – segíti a munkámat. Jelenleg 20-25-en járnak istentiszteletekre, ám körülbelül 400 fős közösségünk. Az a fő célunk, hogy visszacsábítsuk elsősorban azokat a szülőket, akik a második világháború után nem vállalták fel vallásukat, majd általuk a gyermekeiket is bevonjuk – részletezte. – részletezte. A közösségépítés szempontjából segítségére lehet akár a közösségi média vagy a zene. Kendrusz Attila Szegeden született, itt is nőtt fel, szerencsére sok mindenkit ismer, Buk István szerint a hívek befogadták az új vallási vezetőt. A rabbijelölt úgy fogalmazott, a Löw család örökségét továbbvinni óriási felelősség. Emellett az iskolások bevonzása is fontos feladatuk, egyrészt hogy magát a zsinagógát megismerjék, másrészt hogy a zsidóságról, vallásukról első kézből kapjanak információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában