Ezzel gyújtotta meg Kondé Lajos pasztorális helynök a harmadik gyertyát

2019.12.15. 19:18

Betlehemből érkezett a láng a szegedi dómba – Fotók

Betlehemből, Jézus szülőhelyéről érkezett az a láng, amivel vasárnap késő délután Kondé Lajos pasztorális helynök az általa celebrált szentmisén meggyújtotta az adventi koszorú harmadik gyertyáját a szegedi dómban.

Arany T. János

Betlehemből, a Születés Barlangjából érkezett lánggal gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a szegedi dómban Kondé Lajos pasztorális helynök. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

– Az Úr közel van. Isten közelsége betölti az ember szívét, örömet és békességet ad. A mai napon a templomunkba érkezett a Betlehemi láng – mondta Kondé Lajos pasztorális helynök a vasárnapi szentmise kezdetén a székesegyházban, majd fúvósok kíséretében két cserkész hozta be a lángot.

Váljon a béke jelévé

– Ezt a lángot néhány hete Jézus szülőhelyén, a barlangban, Betlehemben gyújtották meg és szállították repülővel Bécsbe, majd ide hozzánk – mondta Kondé atya, majd a mennyei Atyának köszönte meg a lángot és azt kérte az Úrtól, hogy az a béke jelévé váljon az egész világ számára. A vasárnap, a 18 órakor kezdődő szentmisére érkezett meg a szegedi dómhoz a Betlehemi láng, amelyet egy cserkészcsapat tagjai hoztak a székesegyházba. Kondé atya a betlehemi lángról gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját.

 

A békeláng története

A Betlehemi láng története a 11. századig nyúlik vissza, amikor II. Orbán pápa felhívására az olaszországi Firenzéből fiatal lovagok csoportja csatlakozva a keresztes hadjárathoz Jeruzsálembe ment, hogy a reményt jelképező békelángot elhozzák városuk lakosainak. Minden évben, advent kezdetén Betlehemben, a Születés Barlangjában meggyújtanak egy gyertyát, amelyet Bécsbe visznek, ahol az Osztrák Cserkészszövetség által szervezett ökumenikus istentiszteleten veszik át a környező országok cserkészei, hogy elvigyék saját országaikba.

A Betlehemi láng elsősorban arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, és szeret minket.

A béke hírnöke

Magyarországon minden évben Budapest egyik templomában fogadják ünnepélyesen, ökumenikus istentisztelettel a Betlehemi Lángot, fölváltva egy katolikus és protestáns templomban. A láng onnan juthat el a magyar cserkészek révén az ország minden részébe, minden jóakaratú emberhez. A Betlehemi láng arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, és szeret minket. Ugyanakkor a láng a béke hírnöke is hiszen Betlehemben, Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában