Vágott, mű vagy cserepes: melyik a zöldebb? – Ha 20 évig kitart, akkor környezetbarát a műfenyő

2019.12.14. 12:15

Érhetnek minket meglepetések

Szegeden és a megyében is sok helyen lehet már karácsonyfát kapni, elindult a szezon. Egyre többen döntenek az alapján, melyik a legjobb választás a környezetnek – de mindegyik kategóriában érhet minket meglepetés.

Farkas Judit

A piacon minden van, nem könnyű eldönteni, melyik a „zöldebb”. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

Az utóbbi években hódít a műfenyő, ami a közvélekedés szerint környezetbarát, hiszen évekig használhatjuk, nem kell kivágni miattunk is egy fenyőfát. A cserepes fenyőről is úgy tudjuk, jó választás: az ünnepek után fogjuk, kiültetjük. Pedig nem biztos, hogy nem ártunk többet azzal, amit a legzöldebbnek gondolunk. Sokváltozós a dolog, jelezte Bojtos Ferenc, a szegedi Csemete Természet és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője, amikor feltettük a kérdést: a műfenyő, a cserepes vagy a vágott a leginkább természetbarát?

Húsz évig kellene használni

– A műfenyő előállítása jár a legnagyobb környezetterheléssel – magyarázta Bojtos Fe­­renc: és általában messzebbről is szállítják. Korábban olvastuk: a kanadai Ellipsos független környezeti ügynökség elemzése szerint legalább húsz éven át kellene használni a megvásárolt műfenyőt, hogy ellensúlyozza a gyártásával járó terhelést. Ha néhány év után tönkremegy az olcsóbb kínai műfa, nem kíméltük a környezetet. Érdemes legalább Európában gyártottat keresni, és PVC-t tartalmazó fát sem szabad választani, mert túl sok mérgező anyagot használnak fel a készítéséhez.

A piacon minden van, nem könnyű eldönteni, melyik a „zöldebb”. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

80 százaléka nem ered meg

A cserepes fenyő, amit kiültethetünk a kertbe, nagyon szépen hangzik: csakhogy a Csemete irodavezetője elmondta, 80 százaléka később nem ered meg újra. Ráadásul a földlabda miatt a szállítása is nagyobb energia­ráfordítással jár, mint a vágott fenyőfáké. Itt sem mindegy, mi­­lyen távolságról viszik a fákat oda, ahol aztán mi megvesszük – ez az összes karácsonyfa-alapanyagra igaz, a vágott fenyőre is. Érdemes a legközelebbit vá­­lasztani, aztán reménykedni, hogy később megered – mi idén az udvaron a tavalyit díszítjük, beleestünk a szerencsés húsz százalékba. Egy nagy cserépben lakik a fa, és szépen növöget.

Az ültetvény nem erdő

Elértünk a vágott fenyőkhöz: ezeket sajnálni szokás, mint a karácsony áldozatait. Holott, hívta fel a figyelmet Bojtos Ferenc, egy fenyőültetvény nem erdő, létesítése ugyanúgy agrártevékenység, mint ha búzát, kukoricát ültetnénk. Ezeket a fákat azért termesztik, hogy amikor elérik a megfelelő méretet, karácsonyfa legyen belőlük, nem az erdőkből vágják ki a szép szál fenyőket. Ha aztán a kidobott fákat fel tudják használni biomasszaként vagy mulcsnak, ennek a verziónak a legkisebb a környezetterhelése. Bojtos Ferenc azt javasolja, ha vágott fenyőt vá­­lasztunk, legyünk mértékletesek! A közepes, ízléses méret megtartása a környezetnek is javára válik, nem kell annyit öntözni a fát, amíg megnő, és elszállítani is könnyebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában