Pénteken lehet ítélet

2019.12.10. 16:13

Tagadták bűnösségüket a Szeviép vezérek

Nem a leányvállalatoknak nyújtott kölcsönök miatt ment csődbe a Szeviép – hangsúlyozták a cég egykori vezetői a Szegedi Törvényszéken.

Munkatársunktól

A másodfokon zajló büntetőeljárásban az utolsó szó jogán azt mondták, hogy a vádiratban szereplő bűncselekményeket nem követték el. Szerintük a 2008-as gazdasági válság és következményei vezettek az építőipari vállalkozás fizetésképtelenné válásához.

A leányvállalatoknak nyújtott kölcsönök nagy része megtérült, nem ezek vezettek a Szeviép Zrt. felszámolásához – mondta az utolsó szó jogán a másodrendű vádlott. B. Sándor a Szegedi Törvényszéken hangsúlyozta, hogy valamennyi cégvezetőként hozott döntésüket, a mai tudásuk alapján is meghoznák. Szerinte 5-6 különböző oka volt annak, hogy a vállalat csődbe ment. A 2008-as gazdasági válság idején jó kondícióban volt a cég, tele voltak megrendelésekkel, 500 embernek, valamint az alvállalkozóiknak adtak munkát.

Közbeszólt a gazdasági világválság

A Bajnai-kormány idején, 2009-ben azonban a magyar állam nem fizette ki határidőre az M43-as autópálya építésében közreműködő Szeviépet – folytatta B. Sándor. A cég akkoriban Romániában is dolgozott öt különböző beruházáson, de felfüggesztették az uniós támogatások kifizetését, ezért nem jutott pénzéhez a magyar cég. Közben 2008-2009 fordulóján két hitelező bank is, összesen két milliárd forinttal csökkentette a Szeviép hitelkeretét, nehéz helyzetbe hozva ezzel a cégcsoportot.

Leányvállalatokat finanszírozták

A harmadrendű vádlott, P. László is tagadott. Az utolsó szó jogán azt mondta, hogy mindig betartotta a törvényeket – de csak azokat, amiket ismert. Az igazgatóság tagjaként 2009 végéig dolgozott a cégnél. Szerinte a vállalat gazdasági helyzete stabil volt és jelentős eredménytartalékkal rendelkeztek. Szerinte a leányvállalatoknak azért nyújtottak kölcsönt, mert így kevesebb tőkével lehetett finanszírozni a működésüket, mintha más módszerhez, például alaptőke-emeléshez folyamodtak volna. P. László a bíróságon hangsúlyozta, hogy a kölcsönök túlnyomó többsége megtérült.

Nem jogerősen letöltendő szabadságvesztést kaptak

A Szeviép Zrt. egykori vezetőit tavaly novemberben ítélte el a Szegedi Járásbíróság a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett miatt. Mindhárman nem jogerősen, letöltendő szabadságvesztést kaptak. A vádirat szerint a társaság gazdálkodási mutatói 2008-tól romlottak, 2009. április 18-án pedig a cég fizetésképtelenné vált, mivel nem tudta kiegyenlíteni egy másik cég felé fennálló 4 millió forintot meghaladó tartozását.

Rossz döntések

A hatóságok szerint a vádlottak az igazgatóság tagjaként 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket a Szeviép tulajdonában álló, de önállóan gazdálkodó leányvállalatoknak, valamint néhány esetben magánszemélyeknek is. Akkor is folytatták ezt a gyakorlatot, amikor már az anyacégnek is fizetési problémái voltak. A vádirat szerint a kölcsönök hozzájárultak a csődhöz és 1 milliárd 450 millió forinttal csökkentették a Szeviép vagyonát.

Felmentést kértek

A vádlottak védői perbeszédeikben az elsőfokú ítéletet támadták. Tagadták, hogy védenceik bűncselekményt követtek volna el és felmentésüket kérték.

A tárgyalás pénteken határozathozatallal folytatódik a Szegedi Törvényszéken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában