Tízezer forintos eladási ár felett minden esetben vonatkozik rá az 1 év kötelező jótállás

2019.12.24. 06:48

Gyermekjátékot csak megbízható forrásból vegyünk

Sorozatunkban a gyermekjátékok vásárlásával, garanciájával kapcsolatban vártuk olvasóink kérdéseit. A fogyasztóvédelmi szakértők válaszaiból kiderült, érdemes figyelni a szabványos jelölésekre, valamint a gyártói vagy a kereskedői visszahívásokra.

K. A.

Gyermekjátékok vásárlásánál legyünk nagyon óvatosak! Illusztráció

– Vásároltam egy gyermekeknek való trambulint, nem volt olcsó, ám csalódást okozott, egyre több hiba jelentkezett, nem mertük használni. Az eladó kereskedő szerint a gyerekjátékokra nincs garancia – ez valóban így van?

Kormányrendelet

– A vállalkozás tájékoztatása helytelen volt. A 151/2003 Kormány rendelet melléklete tartalmazza azokat a termékcsoportokat, amelyeket ha újak, és 10 ezer forint eladási ár felettiek, 1 év kötelező jótállás alá tartoznak – írta olvasónk kérdésére sorozatunk partnere, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda. Ez nem önkéntes vállalás, a jog kötelezi erre a vállalkozást, minden ezzel ellentétes tájékoztatás vagy kereskedelmi gyakorlat szabálytalan. Tehát az 1 éven belül jelentkező és jelzett rejtett hiba esetén a kereskedő helytállásra köteles. Ez alól az eladó csak akkor tud mentesülni, ha független szakvéleménnyel bizonyítja, hogy a hiba oka a vásárlást követően keletkezett. Ha a játék nem éri el a 10 ezer forintos vételárat, akkor az 1 év kötelező jótállás nem vonatkozik rá, de a 2 év kellékszavatossági idő igen.

Termékvisszahívás

– Most olvastam, hogy az utóbbi években a fogyasztóvédelem több mint négyszáz gyermekjátékot vizsgált meg, és ezek 39 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. A gyártó visszahívja a játékot, amit én már megvettem – vagyis visszavihetem?

– Ha hatóság általi vagy a gyártó részéről történő úgynevezett önkéntes visszahívásról értesülünk, minél hamarabb vigyük vissza a terméket oda, ahol vásároltuk, és ne használjuk tovább a játékot. Önkéntes visszahívásnál a gyártó bármely márkaboltjában visszakapjuk a teljes vételárat. A kereskedők saját márkás termékeknél még a számla bemutatásához sem kötik a visszavételt, jobb azonban, ha a blokkot, számlát, jótállási jegyet megőrizzük. Ezek egyéb reklamációnál is szükségesek a kifogás rendezéséhez.

Gyermekjátékok vásárlásánál legyünk nagyon óvatosak! Illusztráció

Biztonsági előírások

– Nem szívesen veszek interneten vagy piacokon gyermekjátékot, de előfordult már, hogy vásároltam, azután nem mertem odaadni a gyermeknek. Mire kell, kellett volna figyelnem?

– Játékokat csak megbízható, ellenőrzött vállalkozásoktól, illetve szabályosan működő online áruházakból vásároljunk. Ha biztonságosat akarunk választani, érdemes tisztában lenni azzal, mit jelentenek a játékokon olvasható jelölések. A „CE” felirat kötelezettségvállalás a gyártótól arra, hogy a játék megfelel minden uniós biztonsági előírásnak, amelyek a világon a legszigorúbbak. Olyan játékot ne vásároljunk meg, amelyikről hiányzik a „CE” jelölés, mert az eleve felveti, hogy valójában nem felel meg a biztonsági előírásoknak. Három évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vásároljunk leválasztható, apró alkatrészekből álló játékokat, hiszen veszélyt jelent a fulladás, mivel szeretnek mindent a szájukba venni. Fontos információ, hogy mekkora súlyt bír el a játék, és azt is érdemes ellenőrizni, hogy az ajándékba szánt termékeken ne legyenek veszélyes élek, hegyes végződések, amelyek szem- és hámsérülést okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában