Csak akkor vághatnak, ha beteg vagy balesetveszélyes a növény

2019.12.27. 16:08

Kormányrendelet is szabályozza a fakivágást közterületen

A közterületen álló fák csonkítása, kivágása mindig foglalkoztatja a lakosságot: az utóbbi hetekben is kaptunk kérdéseket. Utánajártunk, milyen esetekben engednek kivágni egy fát, és hogyan pótolják azt.

Farkas Judit

Nem mindenki kap engedélyt fakivágásra, szigorúak a szabályok.

Fotó: TÖRÖK JÁNOS

A „divatos” környezetvédelem kifejezés a mindennapi életben semmit nem ér, ha nem cselekszünk érte! – írta olvasónk, Dr. Berecz Árpádné, aki facsonkolásokra, kivágásokra hívta fel figyelmet szegedi magánházaknál, építkezéseknél, bontásoknál. Saját fia áttelepítette a garázs építésénél útban álló fát, szépen terebélyesedik. Korábban több olvasónk érdeklődött a szegedi bölcsészkarnál kivágott fákról, ahol felsőoktatási kollégium épül: kiderült, a fák betegek voltak, pótolni fogják azokat. Utánajártunk, ki adhat engedélyt közterületen álló fák kivágására, csonkolására?

Helyszíni szemle után döntenek

Nem mindenki kap engedélyt fakivágásra, szigorúak a szabályok.
Fotó: TÖRÖK JÁNOS

Szegeden a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája végzi a hatósági eljárást, amelynek határozata alapján lehet közterületen fás szárú növényeket kivágni. A témát a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet szabályozza. A városüzemeltetési iroda, mint eljáró hatóság, helyszíni szemle után dönt a beadott kérelemről, ugyanez vonatkozik a hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárásra is. A fakivágási engedélykérelmet 3000 forint illetékbélyeggel ellátott nyomtatványon lehet benyújtani az irodához, ami a város honlapjáról is letölthető. Nem kap azonban mindenki engedélyt, aki csak meg akar szabadulni a ház előtt álló fától.

Csak indokolt esetben vághatnak

A városüzemeltetési iroda válaszában úgy fogalmazott, alapvető környezetgazdálkodási és környezetvédelmi cél a város zöldfelületeinek megtartása. Ezért csak indokolt esetben engedélyezik a fás szárú növények kivágását. Ide tartozik a növény leromlott egészségi állapota, vagy a balesetveszély: ha a fa, cserje a közlekedést, az épületeket, a közműveket veszélyezteti. A rendelet szerint a kivágott növényt ebben az esetben is pótolni kell. Ha a környezeti feltételek adottak, az újat a korábban kivágott fás szárú növény helye közelében kell elültetni, és ha nem ered meg, pótolni. Ha a város pótol, olyan fát választanak, ami jól tűri a városi mikroklímát, környezetet, faiskolából származik, egészséges. A rendelet azt is meghatározza, hogy mely fajtákat nem telepíthetik. Az inváziós fajták közül, mint például a fehér és a gyalogakác vagy a mirigyes bálványfa, nem válogathatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában