Helyi közélet

2019.12.09. 16:18

Megkezdődött a MUKUCSOM

A Móra Ferenc Múzeum idén is megrendezi éves tudományos konferenciáját, Múzeumi Kutatások Csongrád Megyében, azaz MUKUCSOM címmel.

Munkatársunktól

Krassói Anikó

Fotó: Török János

A háromnapos rendezvény hétfői programjában a régészet, az irodalomtörténet, a numizmatika és a múzeumandragógia szekcióinak előadásai zajlottak a Fekete házban.

Szó esett a környékbeli szarmata sírok vizsgálatáról, a múzeumok közönséget megszólító ötleteiről, kapcsolódási lehetőségeiről más intézményekkel és arról is, hogy Móra Ferencről mit tudnak az általános iskolások. Utóbbit Kovács-Karssói Anikó, a Móra Ferenc múzeum munkatársa mutatta be, hiszen ahhoz, hogy a szegedi múzeumba betérő gyerekekhez közelebb hozzák Móra Ferenc alakját, fontos volt megismerni, hogy a közoktatásban milyen információkat kaphatnak a tankönyvekből, s ez alapján hogyan tudnak ők azért tenni, hogy Móra Ferenc sokoldalúságát, emberi arcát mutassák meg. Szintén Szegedhez köthető volt Bíró-Balogh Tamás előadása, aki egy ismeretlen költőnőt, Gönczi Klárát mutatta be, akiről igen keveset tudunk, holott költeményeit publikálták a helyi lapok, levelezett Juhász Gyulával, s ennek a kapcsolatnak a nyomán az egyik verse szerepelt egy neves Ady Endre kultuszát éltető antológiában is.

Krassói Anikó

Fotó: Török János

A konferencia kedden a néprajz, művészettörténelem és műtárgyvédelem témakörökkel folytatódik, ahol sok egyéb mellett szó lesz az első szegedi papucshímző kurzusról és a női szerepek változásáról a 20. században.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában