Évekig nem üzemelt a cső, magasabb vízszintnél most sem látni

2019.12.17. 19:17

Megtudtuk, mi folyik a Tiszába

Gőzölgő víz ömlik a Tiszába Újszegeden – írtuk keddi lapunkban: csodálkoztunk, mert azon a részen még nem tapasztaltunk hasonlót. Nem is csoda, a cső évekig üzemen kívül volt. Most megint működik.

Farkas Judit

A túlpartról is jól látható a gőzölgő víz. Fotó: Frank Yvette

Munkatársaink mellett több olvasónknak is feltűnt a gőz a Tisza újszegedi partjánál, az árvízi emlékművel szemben. Volt, aki azt hitte, az avar gyulladt fel, de ha jobban megnézzük, a túlpartról is látni a csövet, amiből meleg víz ömlik. Mivel a partnak ezen a szakaszán még nem láttunk hasonlót, megkerestük kérdéseinkkel az Alsó Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóságot. Fotókat is mellékeltünk.

Kiderült,ez a cső évekig üzemen kívül volt. Amit a képeken is láthatunk, az egy termálcsurgalékvíz-szállító vezeték kivezetése, tudtuk meg Kozák Pétertől, az ATIVIZIG igazgatójától, de a csövet nem az igazgatóság kezeli. A vezeték keresztezi az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő elsőrendű árvízvédelmi töltést. Korábban a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kezelésében és üzemeltetésében állt, de éveken át üzemen kívül volt. Az üzemeltető közben megváltozott, most a Geotermikus Szolgáltató Kft. használja a vezetéket – a cégről a szegedi termálberuházás kapcsán hallhattunk, amivel lapunk is foglalkozott. Európa második legnagyobb geotermikus távfűtésrendszerének terveit éppen az újszegedi Odessza 1. hőközpontban mutatták be szeptemberben.

A túlpartról is jól látható a gőzölgő víz. Fotó: Frank Yvette

Mivel a nyomócső utoljára 5 évnél régebben működött, nyomáspróbát írtak elő az új üzemeltetőnek. A vizsgálat kiderítette, hogy a cső állapota nem megfelelő, ezért mielőtt újra beüzemelték, helyreállították. A hullámtéren, a töltés és a Tisza középvízi mederszelvénye között futó acél nyomócsőszakasz szintén rossz műszaki állapotban volt, azt is cserélte az üzemeltető. Most tehát megint vezeti a csurgalékvizet, ami a 172,982 folyókilométernél folyik a Tiszába. A képeken egy üzemszerű állapot figyelhető meg, ami a Tisza folyó jelenlegi alacsonyabb vízszintje miatt vált láthatóvá. Magasabb vízállásnál legfeljebb a gőzölgést észlelnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában