A Szeretetteli kapcsolódás minden gyerek számára alapvető szükséglet

2020.01.22. 08:15

A Kapcsolódó Nevelés eszközöket ad a szülőknek

Mi és a gyermekeink is megérdemeljük, hogy élvezzük a családi életet. Miközben sokszor észre sem vesszük, hogy mennyivel több stressz és küzdelem tapad a szülőséghez, mint amennyire élvezni tudjuk a gyerekeinket – mutatott rá Balogh Fruzsina, a Kapcsolódó Nevelés oktatója. 

Kancsár Tímea

A gyereknevelést lehet tanulni. FOTÓ: DREAMSTIME

– A módszerünk lényege, hogy legyen melegséggel és örömmel telibb a családi élet – magyarázta Balogh Fruzsina, hogy mire építenek, amikor a gyermeknevelés különböző eszközeire tanítják a szülőket a támogató csoportjaikban országszerte. A Kapcsolódó Ne­velés Egyesület szoros, meleg, empátiával teli szülő-gyerek kapcsolat kialakításában se­­gíti a családokat. A megközelítésmód kidolgozója, Patty Wipfler, és az általa alapított amerikai Hand in Hand Parenting szervezet mintegy 30 éve nyújt információt, képzéseket, tanácsadást kisgyermekes családoknak.

A gyereknevelést lehet tanulni. FOTÓ: DREAMSTIME

– Hiszti, alvásproblémák, szeretetteli határszabás, ag­resszió, testvérproblémák. Mi az eszközeink segítségével ezekre a legkülönfélébb hétköznapi kérdésekre próbálunk megoldást találni – árulta el Balogh Fruzsina, akitől azt is megtudtuk, ő maga hogyan csöppent bele ebbe a közösségbe. Elmondta, hogy a civil szférában dolgozott, amikor 2012-ben megszületett a kisfia.

– Miután az első babás korszak kihívásain túljutottunk, bölcsődébe került. Nálunk a legnagyobb nehézséget a be­szoktatás okozta. Engem is megviselt, és tudtam, hogy szükségem van segítségre, hogy támogassanak. 2014 őszén mentem el az első Kapcsolódó Nevelés tanfolyamom­­ra, ami a gyerekemmel való kapcsolatomban fordulatot hozott. A módszer ugyanis ar­­­ra a felismerésre épül, hogy a szeretetteli kapcsolódás a gyerekeink alapvető szükséglete – amikor ez a fajta egymásra hangolódás megvan, képesek „jól működni” – mondta az oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában