Véget érhet az aranykor

2020.01.07. 07:45

A vevők és a bérlők kerülhetnek nyeregbe az ingatlanpiacon 2020-ban

Tavasszal még szárnyalt az ingatlanpiac, mintha mindenki pánikba esett volna, hogy elfogynak a még megfizethető áron kínált lakások. A vevők rohama miatt az árak az egekbe emelkedtek. Azóta Szegeden az albérleteknél már az árak is csökkennek.

Jeszenszky Zoltán

A kiadó lakások bérleti díja már csökken. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Ellentmondásos év volt 2019 az ingatlanpiacon. A februárban bejelentett Családvédelmi Akció­terv miatt sokan attól tartottak, hogy a júliustól érkező Babaváró hitel és a használt lakásokra is felvehető csok miatt nyáron tovább drágulnak az ingatlanok. A Magyar Állampapír Plusszal viszont egy olyan megtakarítási formát kínált az állam, ami miatt a befektetők hátat fordítottak az ingatlanpiacnak – mondta lapunknak Bátyiné Mester Zsuzsanna ingatlanos.

A szegedi albérletpiacon túlkínálat alakult ki. Az elmúlt években sokan azért vásároltak a belvárosban lakásokat, hogy majd azokat jó pénzért egyetemistáknak adják ki. A külföldi hallgatók egy része eltűnt a piacról, ezért sok az üres lakás. A tulajdonosok kénytelenek voltak lépni és árat csökkenteni.

– A túlárazott belvárosi lakásokra nincs kereslet, amit korábban havi 150 ezerért adtak ki, most jó, ha 120 eze­rért bérlőre talál. Az egyetemisták pedig, ha olcsóbb lakást találnak, továbbköltöznek – mondta Göröncséri Hajnalka ingatlanszakértő.

A kiadó lakások bérleti díja már csökken. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– A hirdetési árakban még nem nagyon látszik, de az adásvételi szerződésekben már érzékelhető, hogy a lakáspiacon is csökkennek az árak. Először a paneleknél érzékeltük ezt. Míg egy 55 négyzetméteres lakást 18 millióért adtunk el, egy hónappal később ugyanabban a házban, egy emelettel feljebb lévő ingatlanra 16,2– 16,5 milliós ajánlatok érkeztek – tette hozzá Bátyiné.

– A családi házaknál a Babaváró hitellel is megvásárolható, legfeljebb 30-40 millió forintos áron kínált ingatlanok után érdeklődnek, a 100 milliónál drágábbakra senki nem kíváncsi – folytatta az ingatlanos.

Idén a vevők járhatnak jobban az ingatlanpiacon. FOTÓ: FRANK YVETTE

– December első két hetében a telefonom sem csörgött, megállt a piac, karácsony után valami megmozdult. A társasházi és az új építésű lakásoknál még tartják az eladók az árakat, de a vevők alkupozíciója erősödött – hangsúlyozta Göröncséri Hajnalka. Az ingatlanszakértő szerint 2020 a korrekció éve lesz, de nagy árcsökkenésre nem lehet majd számítani. Aki teheti, kivár, csak azok vásárolnak most, akiknek családi okokból feltétlenül szükséges.

Karácsony után felpörögött a forgalom az ingatlanbazar.hu oldalon is. A legtöbben az olcsóbb, kisebb alapterületű lakások hirdetéseit böngészik. A szegedi ingatlanok a fiataloknak túl drágák, ezért egyre népszerűbbek a környékbeli falvak. A nagyobb értékű, befektetőknek kínált ingatlanok hirdetéseire általában Angliából, Németországból, Hollandiából keresnek rá a felhasználók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában